Dags för digital demokrati

autonom båt svartvit.jpg

Den demokratiska digitaliseringen innebär pappersrobotar i skolan, VR i äldrevården och självkörande båtar - och vi har bara sett början. 

Det mest intressanta med digitaliseringen är att allt händer så fort, överallt och precis nu. Men fastän utvecklingen går så snabbt så är det ju förmodligen så att det framöver aldrig kommer gå långsammare än vad det gör nu.

När vi nu pratar om självkörande båtar, uppkopplade laxar och 3D-printade trähus så kan det ju nästan kännas lite som att vi nått någon sorts vägs ände, men jag är övertygad om att det här bara är början. 

Verklig nytta

Hade någon sagt till mig för två år sedan att jag skulle skriva om pappersrobotar i skolan eller virtual reality i äldrevården så hade jag absolut inte trott dem. Och grejen är inte bara att fenomenen numera finns - utan att de verkligen gör nytta på riktigt!

Pappersrobotarna som är väldigt billiga kan på så sätt skapa en ökad jämlikhet i skolan, programmering behöver inte vara ett lyxprojekt. Och de äldre får via VR uppleva platser eller situationer som de kanske inte gjort på 15-20 år.

En enorm bredd

Ett annat exempel som jag inte kan överskatta betydelsen av är Lexplore, före detta Optolexia. Detta svenska superföretag som med modern teknik med ögonrörelsemätning kan upptäcka dyslexi vid tidig ålder, vilket självklart kommer att hjälpa hur många barn och familjer som helst framöver. Eller Gociety Solutions lösning som innehåller sensorer som mäter av gångsymmetrin och får äldre att hålla sig på benen, där kommer många liv att räddas. För mig är alla de här lösningarna exempel på it i sin finaste form. De påvisar också den enorma bredden - att digitaliseringen spinner över alla åldrar, branscher och länder.

Och självklart finns det inte någon vägs ände utan det kommer att fortsätta uppfinnas hur mycket mer revolutionerande teknik som helst, det är det som känns mest fascinerande.

31 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng