Verklig VR i Hässleholms äldrevård

vr äldre.jpg

På caféet var det enda som saknades en kaffe och en bulle, så verklighetstroget tyckte Jan-Åke Larsson att det kändes när han testade VR för första gången på äldreboendet i Vinslöv. 

 När han sedan såg ut över Vättern och Östgötaslätten snurrade han runt med sin rullstol för att se fler vyer, på samma sätt som vi icke rörelsehindrade vrider på huvudet. Han ville aldrig ta av sig glasögonen, säger Maria Olsson, systemsamordnare i Hässleholms kommun och initiativtagare till VR-projektet. 

Idén kläckte Maria Olsson strax innan jul då hon lärde sig ett och annat om VR-teknik och då började undersöka om det gick att testa rent praktiskt ute i verksamheten, vilket det gjorde. Först ut var i måndags äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv.  

Det var så verklighetstroget att han aldrig ville ta av sig glasögonen.

Maria Olsson , systemsamordnare, Hässleholms kommun

 Jag såg en potential att testa VR för dem som bor på äldreboenden. Det passar perfekt eftersom med VR kan äldre som sitter i rullstol eller ligger i sängen ändå förflytta sig i tid och rum - vilket självklart känns otroligt kul. Vårt mål är att nå en högre livskvalitet för brukarna på boendet.

Jan-Åke Larsson verkar ha gillat det, så jag förmodar att du tycker att det var ett lyckat test?

 Det var absolut lyckat, jag blev glad i hela kroppen. Det var fantastiskt att se hans spontana rörelser och att han inte bara såg det som en film som spelades upp utan att han även pratade om vad han såg och hur han beskrev det. Han sade att turen runt Östergötland kändes ända ner i ryggen. Det var en otroligt positiv upplevelse för honom men även för oss, vilket självklart har gett mersmak.

Nästa steg på Sjögläntan är nu att göra i ordning ett VR-rum och sedan köra ett andra större test där. Senare under året är tanken att VR-rummen ska finnas permanent på flera olika boenden i Hässleholms kommun.

 Vi har ytterligare nio äldreboenden i kommunen så jag tror inte att det kommer finnas på alla. Men innan årets slut hoppas vi på att ha VR-glasögon permanent på i alla fall tre-fyra stycken. Jag rekommenderar andra kommuner att också testa på det här, det finns ingen anledning att inte göra det. Det är ett enkelt sätt att skapa en mer meningsfull vardag med fler berikande upplevelser för våra äldre. 

29 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vården

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng