Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

gdpr

GDPR, General Data Protection Regulation, kommer att beröra alla verksamheter, oavsett storlek. Privata som offentliga verksamheter måste hantera personuppgifter på ett korrekt sätt. För att skydda dig som individ, som anställd, och som EU-medborgare. För företag innebär det högre krav på att processer, verktyg och tillsatta resurser som efterlever lagen och rapporterar om hanteringen av personuppgifter brister.

Läs mer Dölj

fem personer står med var sin mobil och tittar i varandras mobiler.jpg

Foto: Adobestock

GDPR ger dig som individ möjlighet att aktivt ta ställning till samtycke för lagring av dina personuppgifter och även kunna få de raderade ur till exempel e-handels eller verksamhetssystem. Detta gäller även för företag som utanför EU om de hanterar EU-medborgares personuppgifter. Om direktivet inte efterlevs väntar böter. 

Mer läsning

folk-pa-stan.jpg

Googles miljonbot

11 mar 2020 säkerhet

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift mot Google på 75 miljoner kronor. Sanktionen beror på att bolaget brister i hur de hanterar rätten att få sökresultat borttagna.

halsa-sjukvard.jpg

Incidenter fördubblas

9 mar 2020 säkerhet

Antalet incidenter med personuppgifter fördubblades hos myndigheter och hälso- och sjukvården under 2019. Det visar Datainspektionens nya rapport. 

öron på hund mot gul bakgrund.jpg
video

Lyssna in skyddet

27 feb 2020 säkerhet

Utvecklingen inom it-säkerhet går snabbt och att omge sig av kompetenta personer och lyssna på experter är två centrala delar för all verksamhet Det menar Pierre Pilstål, CIO, Plockmatic Group.

all-media-tryck-papper.jpg

GDPR-vinst för All-Media

14 feb 2020 säkerhet

Det grafiska företaget All-Media hanterar stora mängder adress- och personuppgifter. För att bli GDPR-kompatibla införde bolaget strängare rutiner för att radera kunddata och arbetar numera med krypterade mappar. Resultaten är färre misstag och en ökad känsla av trygghet.

hyreshus.jpg

GDPR gör tjuven

28 jan 2020 säkerhet

Den vanligaste typen av klagomål till Datainspektionen rör sajter som Mrkoll, Merinfo och Ratsit som masspublicerar personuppgifter. Det visar en ny rapport från myndigheten. Men publiceringen är inte olaglig och Datainspektionen kan därför inte agera.

liten bil en bubbla mot blå bakgrund.jpg

Google vill reglera AI

21 jan 2020 säkerhet

Chefen för Googles moderbolag Alphabet, Sundar Pichai, vill se en reglering för AI-tekniken. Det skriver han i en debattartikel i Financial Times.

foton-ovanifran.jpg

Mrkoll bötfälls

17 dec 2019 säkerhet

Datainspektionen har beslutat att ge Mrkoll en sanktionsavgift på 35 000 euro. Sajten har brutit mot kreditupplysningslagen och GDPR.

krimvarden.jpg

Ny koll av myndigheter

11 dec 2019 säkerhet

Nu ska Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Kustbevakningen, Kriminalvården och Tullverket granskas för att se om de har tillräckliga rutiner för att detektera och rapportera incidenter rörande personuppgifter. 

två parn står mot lila bakgrund och tittar i vars en telefon.jpg

GDPR lyft för appar

11 nov 2019 säkerhet

Införandet av GDPR har haft en positiv effekt på appars tillgång till privat data och på så sätt har den personliga integriteten stärkts. Samtidigt återstår en del arbete med appar som fortfarande har åtkomst till fler funktioner än vad deras integritetspolicy beskriver.