Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Söderhamns smarta strategi

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

Text elisabeth nore Foto fredrik kron, adobestock 4 juni 2019 digit

– Vi jobbar mycket med ett ambitiöst program där vi har tagit fram en punktlista med presumtiva områden att digitalisera. Vi tittar på robotutveckling och vi tittar på samverkan mellan hälsingekommunerna, så att inte alla jobbar isolerat med sådant som egentligen alla behöver göra, säger Anders Natander, it-strateg, Söderhamn kommun.

– Vi har ett väldigt bra samarbete mellan kommunen och bolaget som är utförare. Anders och jag arbetar mycket tillsammans med strategiska frågor och med att göra kort- och långsiktiga planer. Vi har också ett jättebra samarbete med förvaltningarna, säger Per Uddén, verksamhetschef på Söderhamn Nära.

Hur utvecklas samarbetet med verksamheten?

– Där förvaltningarna har ett behov kommer det ganska naturligt. Ibland är behovet väldigt tydligt och förvaltningen kommer med en kravbild, eller så kommer de med ett bekymmer som vi försöker omsätta till en lösning.

Vad händer inom RPA?

– Vi tittar på flera olika områden. Dels bidrag och försörjningsstöd som varit i fokus i Helsingborg och på flera andra håll, dels på en rad andra områden. Vi har en vision om det papperslösa kontoret, och vägen dit går via digitala processer som förenklar från ax till limpa och utan mellansteg med papper. Där tror vi på att processbeskriva förvaltningarnas olika uppdrag, bryta ner dem i så små beståndsdelar som möjligt och se vilka som är möjliga att robotisera.

När man gör en sådan genomlysning blir det väldigt naturligt att man också ifrågasätter det man håller på med.

Finns det något konkret exempel?

– Det är försörjningsstöd och det jobbar vi mycket med. Här sker ett heltäckande arbete med processbeskrivningen där förvaltningen deltar. När man gör en sådan genomlysning blir det väldigt naturligt att man också ifrågasätter det man håller på med. Här har vi 10-15 tempon för att göra något ganska enkelt. Behöver vi verkligen göra dem alla, eller är det någon del som vi kan automatisera eller ta bort?

Berätta om ert rekryteringsläge?

– När det gäller spetskompetens inom digitalisering finns det stora svårigheter att hitta rätt personer i vår region. Därför ser vi också möjligheter att samverka med kommunerna i närområdet för att inte alla ska behöva jaga samma typer av kompetens. Det är en lösning där vi ser stora möjligheter och vi har ett bra samverkansforum i Hälsingland.

Ligger utvecklingen av RPA i samverkansprogrammet?

– Vi ser det som en tydlig väg att gå. Dels för att det är svårt att hitta kompetens, dels för att en samling duktiga utvecklare inom RPA kanske inte vill jobba knutna till en kommun. Det blir för litet och det är mycket bättre att ta ett större tag.

– Vi är sex kommuner i Hälsingland som jobbar tillsammans. Vi är ganska lika i storlek och står inför samma typ av utmaningar både när det gäller kompetens och utveckling. Det är en lösning som passar alla väldigt bra, avslutar Anders Natander.

Rekommenderad läsning

man och kvinna i liten motorbåt på havet.jpg
video

Därför älskar kommunerna RPA

16 aug 2018 digit

Robotisering, automatisering och GDPR driver på utvecklingen i svenska kommuner. Uddevalla och Avesta är två kommuner som tar fram lösningar för att medborgarnas och kommunens bästa, men parallellt behövs tid och utbildning för att lära nytt. 

en glad foxterrier.jpg
video

Tintin knegar i Östersund

3 sep 2019 digit

Östersund vill bli en av de framstående digitaliserade kommunerna i Sverige. För att nå dit krävs det att man kompetensutvecklar och får samtliga medarbetare att förstå nyttan med de nya verktygen. Och att nya RPA-kollegan Tintin kan dra sitt strå till stacken.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

flick med en stor polkagrisklubba framför ansiktet.jpg
video

Ystads digitala vaccinationer

7 maj 2019 digit

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

gulliga-hus-i-trelleborg.jpg

Kritik mot Trelleborg

5 feb 2019 digit

Användningen av automatiserat beslutsfattande har fått stort genomslag i hela Europa. I många fall kan de gynna medborgarna, men tillämpningen skapar också risker för ökad övervakning. En ny rapport använder Trelleborgs försörjningsstöd som exempel på lösning som strider mot lagen.

cirkuskonster-pa-hog-niva.jpg
video

Mölndal möts om RPA

12 jun 2019 ledarskap

Alla vill ha smarta lösningar men få vill ha ansvaret för utvecklingsarbetet och ofta är kunskapen bland politiker skral när det kommer till digitalisering. Mölndals stad samverkar med grannkommunerna kring utveckling av RPA och lägger mycket tid på att förklara it. 

unikom-hoor.jpg
video

Tre it-musketörer

25 jul 2019 digit

Istället för tre it-avdelningar driver det samägda bolaget Unikom it-utvecklingen i Hörby, Höör och Östra Göinge. Idag är fokus på hur RPA och IoT kan skapa medborgarnytta i de tre skånska kommunerna. 

wooden-fishing-huts-sweden-scandinavia.jpg
video

Digitala bästkusten

3 okt 2019 digit

Mölndals RPA-upphandling är bara ett av flera goda exempel på vad Göteborgsregionens arbete kring digital samverkan kan åstadkomma. Nu lanseras en ny tjänst som ger Sveriges 290 kommuner en god överblick över både egna och andras it-system för enklare utveckling och integration.