Guide till digital hållbarhet

Nu publicerar KTH guiden Digitalisera för miljön för att svara på den frågan och samtidigt sätta fart på utvecklingen i kommuner och företag.

27 November 2017digit
AdobeStock_63174831_2.jpg

– Man kan säga att det är en receptbok för hur kommuner och företag kan hitta digitala lösningar på konkreta miljöproblem, säger Mattias Höjer, föreståndare vid CESC och tillsammans med hållbarhetsforskaren Tina Ringenson en av två huvudförfattare till guiden Digitalisera för miljön.

KTFV0301_CESC_Digitaliseringsguide_2.jpg

Från reseplanerarappar i kollektivtrafiken och elektroniska samhällstjänster, till uppkopplade hem och e-handel – samhället digitaliseras i en allt snabbare takt. Men hur ska utvecklingen kunna vridas till att bidra till en hållbar framtid i stället för tvärtom?

Tio års forskning

Detta har CESC, Centre for Sustainable Communications vid KTH, forskat om under tio års tid. Och nu publicerar centret en digital guide för hållbarhetsarbete, Digitalisera för miljön, som bygger på dessa erfarenheter.

Guiden syftar till att förbättra kommunikationen mellan och inom företag och kommuner – med hjälp av enkla och raka budskap, förklaringar av olika begrepp, goda exempel på digitalisering från olika kommuner och idéer om hur it-satsningar kan finansieras.

Open source

– Det vi sett är att kommunala miljöförvaltningar ofta jobbar med väldigt specifika och traditionella uppgifter där digitaliseringen främst kommer in som ett sätt att visa upp och hålla ordning på miljöinformation. De har ofta svårt att få med den större, samhällsförändrande bilden med digitalisering, säger Mattias Höjer.

Digitalisera för miljön är producerad som open source vilket betyder att det är fritt för vilken aktör som helst, allmän eller privat, både att använda innehållet och att förändra och anpassa det.

Källa: KTH

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT