AI-appen som räknar ut när du kommer dö – eller kan den det?

Närbild På En Klocka

Foto: Adobe stock

Vill man veta när man förväntas dö? Ja, det verkar som att många är nyfikna på det. Sedan Death Clock lanserades i juli har 125 000 människor laddat ner appen som med hjälp av artificiell intelligens och din egna data beräknar din livslängd. Men är den helt tillförlitlig? 

Appen kostar 40 dollar (ca 440 sek) per år och stöds av data från över 1 200 studier av förväntad livslängd. Skaparen heter Brent Franson och han säger att det här är inget påhitt, utan ett seriöst sätt att ta reda på och planera sin framtid vad gäller sparande, pension etcetera. Det är en uppgradering av de traditionella uträkningstabeller som försäkringsbolag och regeringar använder för att räkna ut en människas potentiella livslängd. 

Death Clocks AI hoppar över medelvärden och anger en exakt dag baserat på din unika data vad gäller kost, träning, sömn och stress. En nedräkningstimer markerar ditt återstående liv sekund för sekund.  

Får uppmärksamhet i akademiska och ekonomiska kretsar 

Appens uträkningsmodell har väckt intresse i akademiska och ekonomiska kretsar, skriver Cryptopolitan. Under de senaste månaderna har National Bureau of Economic Research (NBER) publicerat två artiklar som undersöker dödlighet och dess ekonomiska inverkan, där de bland annat belyser att människor åldras olika och att det finns flera olika aspekter som påverkar hur länge man lever. Mycket mer än individens personliga fysiska prefenser spelar in i när man tar sitt sista andetag.  

Även om Death Clock råder dig att träna mer, äta hälsosammare och stressa mindre för att leva längre, är det inte säkert att möjligheterna finns på grund av ekonomiska resurser. Man har kanske inte råd att äta nyttigare, köpa ett gymkort eller jobba mindre. Vilket betyder att gapet mellan rika och fattiga kan bli ännu större, även i hur man planerar sitt ”långa” liv. 

Något annat som inte appen har med i sin beräkning är sociala tillgångar som gemenskap och tillhörighet. Ensamhet har exempelvis visat sig förkorta livslängden medan att känna tacksamhet har visat sig kunna förlänga livet.

4 december 2024Uppdaterad 4 december 2024Reporter Sofia HellströmerAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT