Kävlinge kommuns nya digitaliseringschef satsar på mer samarbete och GPT

Foto: Fredrik Kron/Voister.

Magnus Tegsved är ny digitaliseringschef i Kävlinge kommun med uppdraget att bygga en ny avdelning. Fokus blir att använda digitala teknologier för att bli mer effektiva, spara tid och pengar, och kunna möta medborgarnas krav. På sikt tror han att GPT är en naturlig del av organisationen.

Magnus, du är relativt ny som digitaliseringschef i Kävlinge kommun. Berätta lite, vad händer hos er?

– Ja, jag har varit i gång i två månader och en av de första grejerna jag fick till mig var att börja bygga en ny avdelning med ny personal. Det fanns redan två personer när jag började, och sedan har jag varit ute och rekryterat en ny person till avdelningen. Det handlar väldigt mycket om att sätta den grundläggande strukturen och hur vi ska jobba som en avdelning, säger Magnus Tegsved, digitaliseringschef för Kävlinge kommun. 

Spännande, vad ser du framåt – vilka utmaningar ska ni ta er över?

 – Det är som med alla kommuner idag, vi har ett enormt behov av att kunna jobba effektivare och där kommer ju digitalisering in som en självklar spelare, att använda digitala teknologier för att bli mer effektiva och bli bättre helt enkelt.

Ni har ganska styrda mål att jobba mot, vilka prioriteringar tror du att ni behöver göra?

– En viktig prioritering för oss nu är hur ska vi kunna jobba mer innovativt i hela kommunen och använda innovation för att ta oss framåt. Ett sådant exempel är att vård och omsorg hos oss tagit fram hundra olika punkter för att kunna förbättra sin verksamhet. Det är någonting som vi kommer jobba vidare med nu i hela kommunen, hur kan vi ta fram enkla punkter som vi kan jobba med i hela organisationen. Och då blir det viktigt för oss att bygga underifrån, bygga utifrån första linjechef och uppåt till alla medarbetarna.

Ni samverkar med andra kommuner också, eller hur?

– Ja, idag finns ett samarbete mellan Burlöv, Kävlinge och Staffanstorp, där man byggt en gemensam it-avdelning tillsammans, och sen jobbar vi även med digitaliseringen tillsammans för att ta oss framåt. Ett sådant exempel nu är att vi lämnar in en avsiktsförklaring tillsammans vad gäller SveaGPT; det är vår målsättning att den då blir för alla tre kommunerna.

Är det enkelt eller svårt att samverka?

– Det är ibland svårt och ibland enkelt. Men framför allt finns det en vilja att göra saker tillsammans för att skapa effekt tillsammans.

Det sägs att medborgarna får allt fler och högre krav, hur ska man tackla det utifrån din roll?

– Kraven blir ju högre och högre från medborgarna. Jag tror att det är ganska skönt egentligen, att det finns lite krav på oss. Vi måste leverera till medborgarna, finns det inget krav så blir det inte gjort heller.

Du har tidigare jobbat i Lund kommun, om du får jämföra, vilka styrkor finns det med en mindre kommun och en mindre organisation?

– En mindre kommun blir per automatik en tajtare organisation. Vi är ett ganska tajt team här som jobbar nära varandra hela tiden.

Om du får tänka fritt, nu är ju du ny i rollen, men säg ett till tre år framåt - vilka kliv hoppas du att ni har tagit då?

– Jag tror att vi har fått in någon form av GPT i hela organisationen som blir en naturlig del och inte någon high-tech grej som bara finns där. Utan att det är naturligt för oss att jobba med GPT över hela organisationen.

Så effektivare, smartare och snabbare?

– Definitivt. Det måste vi bli för att kunna spara in tid och spara in pengar, annars kommer vi inte orka med det, summerar Magnus Tegsved, digitaliseringschef Kävlinge kommun.

12 november 2024Uppdaterad 15 november 2024Reporter Therese Bengtnerkommun

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning