AI-kommissionens rapport klar: Sätt Sverige i stabsläge

Svanberg Slottner1

Foto: Skärmdump från Regeringskansliet.se

AI-kommissionen, representerad av ordförande Carl-Henric Svanberg, har lämnat över sin slutrapport med 75 förslag på hur Sverige bättre ska nyttja möjligheterna med AI. Förslagen innebär en satsning på 12 miljarder de närmsta fem åren och kommissionen uppmanar bland annat regeringen att upprätta stabsläge och rivstarta 12 utredningar.

På tisdagens pressträff deltog civilminister Erik Slottner och AI-kommisionens ordförande Carl-Henric Svanberg. Civilministern inledde med att vi lever i en spännande tid där nya tekniker slår oss med häpnad, och där AI-möjligheterna är stora (och kommer att bli större) men många gånger är outnyttjade.

– Vi behöver öka användningen, inte minst inom välfärden och den offentliga förvaltningen. Initiativ i enskilda myndigheter, regioner och kommun måste spridas till övriga delar av Sverige – och skalas upp, säger Erik Slottner. 

Ministern underströk att flera satsningar har gjorts och kommer att göras parallellt. Bland annat lyfte han regeringens tredubblade satsningar på avancerad digitalisering, däribland AI, och avslöjade att ett stort antal myndigheter kommer att få AI-uppdrag via sina regleringsbrev för att jobba mer aktivt med det.

”Vi skulle kunna ligga mellan plats tio och femton”

Rapporten presenterades av Carl-Henric Svanberg som började med att AI-kommissionen tidigt såg 18 månader som en alltför lång period att utreda Sveriges möjligheter, då tekniken går för fort och vi redan ligger efter.

– AI kommer förändra allt - som järnvägarna, telefoni och internet gjort förut. Det kommer ett annat samhälle och för det vill vi bygga förutsättningar. AI-utvecklingen går fort och vi är efter, kanske för att vi inte har stora teknikledare, så vi behöver sätta fart och se att det är ”fara vid dröjsmål”, säger Carl-Henric Svanberg under presskonferensen.

Han menar att Sverige kan ta stora kliv uppåt i globala AI-index, och gå från en 57:e plats av 83 till tio eller 15, om vi fokuserar på våra styrkor. Till exempel kan en avsaknad av ledande teknikbolag i AI-eran som Nvidia, Meta och Google kompenseras med andra styrkor som tillit och förmåga att ta till oss tekniska lösningar som BankID, 1177 och sms-deklarationer.

– Sverige har tappat tio platser på fyra år. Frånvaron av politisk styrning är något vi måste till oss. Fattar vi beslut på den här planen nu hoppar vi säkert upp en bra bit, men Sverige måste höja tempot ordentligt.

Utgångspunkten är att alla ska med

Totalt sett innehåller rapporten 75 förslag, varav 28 har estimerade kostnader. Om samtliga steg genomförs förväntas kostnaderna uppgå till 12 miljarder över fem år och 17 miljarder över ett spann på tio år. Bland annat ska fyra miljarder gå till spetsforskning, och en målbild är en offentlig sektor i framkant. Svanberg pratade också om vikten av ett kompetenslyft, med fokus på en högsta lägstanivå.

– Vi har en utgångspunkt att alla ska med, och få möjlighet till omställning. Det vill säga, vi räds inte som nation teknikskiftet. Vi vill ha en högsta lägstanivå, och exempelvis starta AI-hubbar med gratis verktyg och kurser. Det är något som skulle kunna hamna på biblioteken, som är en underskattad resurs.

Parallellt med AI:s möjligheter måste vi också fokusera på riskerna som finns och säkerställa etisk och hållbar användning. Här betonade Svanberg att det inte handlar om jobb som försvinner:

– Det finns inga egentliga bevis att teknikskiften leder till högre arbetslöshet. Däremot kan det vara lätt att se vilka jobb som försvinner men svårt att se vilka som skapas.

Skatteverket och Försäkringskassan ska bygga helheten

En av de risker som Sverige måste hantera är säkerställandet av elförsörjning. Även om AI kan spara energi, och nya chip kan göra alltmer samtidigt som de gör av med allt mindre el, behöver området utredas vidare. Totalt har AI-kommissionen identifierat tolv områden som behöver tittas närmare på. Hinder behöver undanröjas, exempelvis behöver data tillgängliggöras.

– Vi behöver vända på det, från att data är privat om vi inte säger något om det till att data delas om vi inte säger något annat.

Den data som samlas in kan få fart på forskning, bidra till minskad penningtvätt och bidragsfusk, med mera. En annan del som behöver stärkas är institutioner som hanterar säkerhet, bland annat ska cyber campus Sverige få ökade medel och ett säkerhetsinstitut skapas.

Offentlig sektors kommunala självbestämmanderätt får inte stå i vägen framåt, och för att undgå detta ser AI-kommissionen en gemensam AI-struktur.

– Skatteverket ihop med Försäkringskassan har kommit längst och bör bygga en hel AI-struktur för offentlig sektor. Det är ett viktigt förslag för oss.

Avslutningsvis uppmuntrar han regeringen att gå upp i stabsläge och införa en ”task force”.

– Det kan låta dramatiskt men många frågor rör alla och det behövs någon som ser till att alla håller tidsplanen, och att vi faktiskt kommer framåt nu.

26 november 2024Uppdaterad 29 november 2024Reporter Therese Bengtnerai

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning