Sju av tio företag har förlorat anställda till mer flexibla arbetsgivare
Job van der Voort, vd och medgrundare på Remote. Foto: Remote, Adobe stock
Verksamheter som erbjuder hybridarbete till potentiella nya medarbetare växer snabbast just nu, och sju av tio företag har förlorat medarbetare till arbetsgivare som erbjuder mer flexibilitet. Samtidigt visar svenska företag mindre flexibilitet än verksamheter i andra europeiska länder, visar en ny studie gjord av Remote.
I årets Global Workforce Report har över 4 000 globala företagsledare, varav 250 i Sverige, blivit intervjuade om bland annat rekryteringsprocesser, det ekonomiska läget, förmåner och arbetsmodeller. Rapporten visar att arbetsgivare som erbjuder flexibla arbetsvillkor eller distansarbetsmöjligheter vinner slaget om kompetensen i dagsläget.
Företag som erbjuder hybrida arbetsförhållanden växer snabbast – mer än tre fjärdedelar av dessa verksamheter nyanställer just nu. Samtidigt har sju av tio globala företag förlorat medarbetare till verksamheter som erbjuder mer flexibilitet.
– Detta innebär ökade kostnader för rekrytering, förlorad kompetens och försämrad varumärkesuppfattning. Företag som inte anammar ett modernt arbetssätt kommer hamna efter på flera olika sätt; genom att riskera personalens välmående på jobbet så blir det svårare att vinna kompetensracet vilket innebär försämrad konkurrenskraft över tid, säger Job van der Voort, vd och medgrundare på Remote, företaget som genomfört undersökningen.
Mer flexibilitet i Tyskland och Frankrike än i Sverige
Sverige ligger efter sina europeiska grannar när det kommer till att erbjuda flexibla arbetsalternativ. Drygt hälften av företagen, 56 procent, erbjuder flexibel arbetstid och 46 procent erbjuder distansarbete. Detta går att jämföra med exempelvis Tyskland där 77 procent erbjuder flexibel arbetstid och Frankrike där 60 procent av arbetsgivarna erbjuder möjligheter till distansarbete. Något som inte beror på bristfälliga tekniska verktyg. Rapporten lyfter nämligen vikten av modern teknik för att kunna lyckas med distansarbete, och här ligger Sverige i framkant.
– Sverige rankas nummer sju i världen enligt IMD:s (International Institute for Management Development) mätning Digital Competitiveness Ranking, och historiskt sett har Sverige legat långt fram i den tekniska och digitala utvecklingen. Vi tror att Sverige har rätt teknisk kompetens och förutsättningar för att kunna erbjuda distansarbete i stor skala.
Sverige har rätt teknisk kompetens och förutsättningar för att kunna erbjuda distansarbete i stor skala.
Samtidigt blir de svenska arbetstagarna alltmer kräsna. Nio av tio svenska företagsledare upplever nämligen ökade krav på flexibla arbetsvillkor från sina anställda. Trots detta har flera svenska företag och myndigheter under den senaste tiden dragit ner på flexibiliteten och börjar kräva fler dagar i veckan på plats på kontoret.
Som exempel rapporterades det nyligen att Ericsson kräver minst tre dagar på plats, och Pensionsmyndigheten har kommit med ett förslag om att öka närvaron för sina anställda till 60 procent.
– Vi ser även hur organisationer som ska främja innovation väljer att styra tillbaka till obligatorisk närvaro på kontoren, vilket vi anser helt och hållet motarbetar dess syfte. Detta är dock till fördel för de företag som erbjuder flexibla arbetsalternativ – de kommer ha lättare att attrahera kompetens och talang vilket i sin tur bidrar till deras tillväxt.
Potentiella kostnadsbesparingar
Enligt Remote kan svenska företag göra stora kostnadsbesparingar genom att erbjuda en distans- eller hybridmodell för sina anställda.
– I vår undersökning svarar 74 procent globalt, och hela 84 procent i Sverige, att de har kunnat reducera kontorsutrymme efter att ha anammat en distans- eller hybridmodell vilket innebär en stor kostnadsbesparing. Dessutom så visar de svenska resultaten från rapporten att produktiviteten ökar (39 procent), de anställdas välmående ökar (33 procent), och personalomsättningen minskar (24 procent) med en distansmodell vilket innebär en stor kostnadsbesparing och ökade intäkter över tid, avslutar Job van der Voort.
Läs mer om ämnet: