Regeringen utreder hur Sverige kan optimera Data Act

Slottner Presskonferens

En särskild utredare har fått regeringsuppdraget att utreda hur svenska företag och myndigheter ska kunna nyttja EU:s kommande dataförordning till fullo. Förordningen, även kallad Data Act, börjar tillämpas i september 2025.

EU:s dataförordning är utformad för att förbättra unionens dataekonomi och ska främja en konkurrenskraftig datamarknad genom att göra data – särskilt industridata – mer tillgänglig och användbar. Med förordningen vill EU skapa möjligheter för datadriven innovation och se till att det finns rättvisa i den digitala miljön. 

Idag har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder som ska göra det lättare för företag att göra rätt. Man ska även utreda behovet av smidiga lösningar för datadelning mellan myndigheter och företag i krissituationer. 

– Data är själva bränslet för AI-utvecklingen och för framväxten av ny teknik i stort. Den här förordningen är viktig för att främja en mer rättvis och säker dataekonomi i Europa. Genom bättre hantering av dataflöden mellan företag och myndigheter kan vi stärka såväl Sveriges som EU:s krishanteringsförmåga och innovationskraft, säger civilminister Erik Slottner. 

Utredaren ska också föra dialog med regeringens implementeringsråd, som inrättades för att undvika överimplementering av EU-lagstiftning. 

18 oktober 2024Uppdaterad 18 oktober 2024Reporter Fredrik Adolfssonregeringen

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng