"Elektronikskatten motverkar sitt syfte – avskaffa den nu"
Sveriges elektronikskatt ska minska förekomsten av farliga ämnen i hemmen, men är direkt kontraproduktiv. Det menar Pernilla Enebrink, vd på Elektronikbranschen. Foto: Adobe stock, Elektronikbranschen.
DEBATT. Sveriges elektronikskatt är ineffektiv och skadlig för miljön, jobben och landets konsumenter. Skatten gynnar oseriösa utländska e-handlare och försvårar konkurrensen för svenska företag, som ofta tvingas skära ned på antalet anställda. Det är hög tid att Sveriges politiker slopar elektronikskatten. Det skriver Pernilla Enebrink, vd på branschorganisationen Elektronikbranschen.
Detta är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Elektronikskatten har sedan den infördes kritiserats hårt, både från branschen och från statens egna myndigheter. Skatten är tänkt att minska användningen av skadliga kemikalier, men har visat sig vara ineffektiv och till och med skadlig för både miljön, jobben i Sverige och konsumenterna. Trots det har skatteuttaget från elektronikskatten tillåtits öka med 46 procent, samtidigt som försäljningen av produkter som omfattas av skatten har minskat med hela 10 procent.
Eftersom elektronikprodukter inte tillverkas specifikt för den svenska marknaden, har svenska styrmedel en mycket begränsad effekt. Sverige står för endast 0,7 procent av den globala hemelektronikmarknaden och en nationell svensk skatt påverkar därmed inte produktionsprocesser för produkter som tillverkas för en världsmarknad. Det finns inte och kommer aldrig finnas en mobil eller tv för den svenska marknaden. Miljöeffekten uteblir, medan svenska konsumenter tvingas betala högre priser. Tyvärr slutar det inte där, utan elektronikskatten skapar nya problem.
Prishöjningar drabbar personerna med tunnast plånböcker
Den direkta effekten av elektronikskatten är såklart de kraftiga prishöjningarna, särskilt på vardagsprodukter som tv-apparater, vitvaror och annan nödvändig hemelektronik. Elektronikskatten plus moms på elektronikskatten landar numera på cirka 670 kronor på en monitor eller en tvättmaskin. För billigare produkter kan skatten utgöra halva priset ut mot kund. För kunder som handlar produkter i de billigare segmenten innebär det att de betalar orimlig andel elektronikskatt till staten.
Oseriös handel understöds av elektronikskatten
Dessa höga priser orsakade av elektronikskatten driver priskänsliga konsumenter till utländska ehandelsplattformar och dropshipping-sajter, där produkter ofta säljs av oseriösa aktörer. Dropshipping innebär att produkten skickas direkt från tillverkaren till konsumenten, vilket gör det svårt att kontrollera produkternas säkerhet och kemikalieinnehåll. Tester av produkterna visar att många av dessa inte uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna, kan innehålla förbjudna ämnen och ha låg energieffektivitet.
Utvecklingen har lett till en stor ökning av anmälningar till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden, där konsumenter rapporterar problem med försenade leveranser, felaktiga produktbeskrivningar och svårigheter att reklamera. Detta hotar inte bara konsumentsäkerheten, utan slår även hårt mot svenska företag som följer lagstiftningen och levererar säkra produkter.
Svenska jobb hotas på grund av snedvriden konkurrens
Skatten skapar därmed en snedvridning av konkurrensen. Svenska företag som följer strikta regler för säkerhet och kemikalieinnehåll ådrar sig högre kostnader, vilket i sin tur ökar priset för konsumenterna. Samtidigt tillåts utländska e-handlare sälja produkter som inte följer samma standarder till betydligt lägre priser. Detta underminerar de företag som arbetar för en hållbar och säker konsumtion, och ger en orättvis konkurrensfördel till de som inte följer regelverken.
Svenska företag ådrar sig högre kostnader, medan utländska e-handlare som inte följer samma standarder kan sälja produkter till betydligt lägre priser.
När fler köp av hemelektronik görs från den typen av handelsplatser får det naturligtvis påverkan på den svenska hemelektronikbranschen och jobben i den svenska handeln. HUI beräknade att elektronikskatten orsakade ett tapp på mellan 600 och 1 400 arbetstillfällen 2019. Då var elektronikskatten som mest 320 kronor per vara.
Dags att avskaffa elektronikskatten
Det är hög tid för politikerna att lyssna på branschen och konsumenterna. Vi behöver ett hållbart Sverige där företag kan investera i verkliga lösningar för en cirkulär ekonomi. Sverige bör fokusera på att påverka EU-regler och arbeta för en gemensam europeisk politik, där alla aktörer konkurrerar på lika villkor och där vi faktiskt kan nå våra miljömål – inte en skatt som motverkar sitt syfte.
Pernilla Enebrink, vd Elektronikbranschen
Läs mer om ämnet: