Cyberhoten oroar - men många saknar beredskap

Folkström

Foto: Adobe stock

Endast en av tre organisationer har etablerat ett beredskapsteam inom sin organisation och lika få har riktlinjer för vad verksamheten ska göra om data försvinner. De hot som oroar företagsledare och teknikchefer mest är molnrelaterade, hackerattacker och tredjepartsrisker. Detta är några av slutsatserna i en ny global rapport från Pwc.

– Tittar vi på enskilda orosområden under det kommande året toppar molnrelaterade hot, vilket anges av 42 procent. Därefter följer hackerattacker och läckor, 38 procent, och på tredje plats hamnar tredjepartsrisker, 35 procent. Just när det gäller tredjepartsriskerna ser vi en tydlig förändring, eftersom bara 23 procent lyfte de här hoten i förra årets undersökning, säger Marie Strömberg, rådgivare och cybersäkerhetsexpert på PwC Sverige i ett pressmeddelande.

Ett annat, växande hot är AI-utvecklingens påverkan på cybersäkerhet. Hela 67 procent av it-säkerhetscheferna menar att generativ AI ökat deras attackytor det senaste året.

Fler investerar men få mäter risk

Trots de många orosmolnen är det bara två procent av totalt 4000 svaranden i 77 länder som säkerställt beredskap på alla de områden som rapporten undersöker. 78 procent upplever dock sig hjälpta av lagar och regler när det gäller att stärka sin cybersäkerhet.

Rapporten bekräftar att företagsledare och teknikchefer fortsätter investera kraftigt i säkerhetsarbetet. 77 procent uppger i undersökningen att de planerar att öka sin cyberbudget nästa år, och en femtedel av de svaranden uppger att de kommer att öka budgeten med mer än tio procent.

Att ställa investeringar mot riskerna verkar dock svårt – färre än hälften mäter idag risker på ett effektivt sätt och bara 15 procent mäter cyberriskernas finansiella påverkan i någon högre grad.

9 oktober 2024Uppdaterad 9 oktober 2024Reporter Therese Bengtnersäkerhet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng