Bristen på AI-chip slår mot svenska företag och universitet
Jensen Huang, vd på Nvidia. Foto: Adobe stock, Wikimedia Commons
Det råder stor brist på AI-chip från Nvidia. Stora beställningsvolymer från techjättar får företräde i kön vilket gör leveranstiderna långa för svenska företag och universitet.
Alla vill hänga med i AI-racet och då krävs GPU:er (graphics processing unit) för att utföra stora beräkningar. Nvidia är dominanter på marknaden och efterfrågan på bolagets AI-chip är större än vad man klarar av att producera. Därmed är konkurrensen om leveranserna stenhård.
Linköpings universitet står i chipkön just nu och lade i juli sin senaste beställning – som inte rör de senaste Blackwell-chippen utan en tidigare version – och leveranstiden beräknas till nio månader. Universitetet ska använda Nvidias chip till superdatorn Berzelius, som ska uppdateras till dubbel kapacitet.
– Nu är det bara att vänta. Det är inte först in, först ut. Det kan komma någon annan köpare som går före. Vi har tät kontakt med deras säljare, och de försöker hålla oss på gott humör. Har vi tur kan datorsystemet levereras tidigare, säger Niclas Andersson, teknisk chef för Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet, till Svenska Dagbladet.
Nyaste tekniken inte möjlig
Helst av allt skulle Niclas Andersson velat ha Blackwell till Berzelius-datorn, men detta är inte möjligt.
– De går helt enkelt inte att köpa, kanske hade det gått om vi hade betalat dubbla priset. Men det gör vi inte, så då får vi vänta och köpa annat. Det är väl som att köpa förra årets tv.
Niclas Andersson poängterar att det är svårt att veta hur Nvidia rangordnar alla beställningar i sitt kösystem. En sak är i alla fall säker, och det är att beställningsvolymerna spelar roll. Under 2022:s andra kvartal framkom att fyra kunder stod för halva Nvidias försäljning.
– Våra ordrar är ju inte så stora i jämförelse med vad de stora molnleverantörerna beställer. Konkurrensen är ganska skev när det gäller AI.
Stora molnleverantörer
En av dessa stora molnleverantörer är Coreweave som, tillsammans med svenska Ecodatacenter, bygger Europas mest kraftfulla dator i Falun – fullproppad med Blackwell-chip. En annan molntjänstleverantör som köper processorer från Nvidia är svenska Evroc, som planerar att bygga ett datacenter vid Arlanda.
– Vi räknar med 16 000 GPU:er, vilket är mer än vad som nu finns installerat någon annanstans i Europa. Vi bygger detta för att kunna hantera AI, säger Evrocs vd Mattias Åström.
Mattias Åström upplever inte att Evroc drabbas av chipbristen, men påpekar ändå att det finns generella problem på marknaden.
– Det är långa leveranstider, det är en brist på GPU:er och Nvidia är väldigt dominerande. Alla skriker efter chip, säger Mattias Åström.
Nvidias vd Jensen Huang räknar med en fortsatt hög efterfrågan på chip. I inledningen av året spådde han att antalet datacenter i världen kommer att fördubblas under de kommande fem åren, vilket skulle innebära en årlig marknadsmöjlighet på hundratals miljarder. Nvidias aktie har stigit nästan 200 procent på ett år.
Läs mer om ämnet: