Skogstorget – Mellanskogs senaste AI-satsning
Foto: Adobe stock
Med hjälp av en digital tvilling och flera AI-modeller kan skogsägare se hur deras bestånd ser ut och få exakta rekommendationer om hur de bäst ska förvalta det. Utan att det kostar dem något extra. Skogstorget lanserades för en vecka sedan och är Mellanskogs senaste digitala satsning. Henrik Boström är utvecklingschef på Mellanskog och här berättar han om projektet, vilka utmaningar de mött och hur plattformen tagits emot.
Skogstorget bygger på en digital tvilling av skogen. Under tre år har Mellanskog arbetat med att förverkliga detta projekt och under tiden byggt upp en detaljerad beskrivning av skogen digitalt. Med hjälp av en mängd olika inläsningsverktyg kan de idag säga vilket träd som står på vilken plats, och se detaljer som höjd, diameter och form. Med denna information kartlagd kan Mellanskog bättre stötta skogsägarna i sin förvaltning.
Skogstorget riktar sig till alla 77 000 skogsägare i det geografiska området. Detta är helt nytt för Mellanskog som annars varit orienterade som en medlemsförening, med 28 000 medlemmar. Det har varit en av de tekniska utmaningarna, berättar Henrik Boström:
– Våra plattformar är inte vana vid icke-medlemmar, utan är uppbyggda för att fungera med verksamhetsnummer (kundnummer). Nu har vi fått bygga om det flödet till att fungera för alla registrerade skogsägare i vårt område, så att vem som helst av dem kan logga in och ta del av sin digitala skog.
Möjligheten att kunna se sin skog utan att fysiskt vara på plats
Skogstorget är en AI-produkt som ger skogsägarna exakta rekommendationer om hur deras bestånd ser ut och vad som behöver göras. Något helt unikt inom skogsindustrin. Flera olika AI-modeller jobbar tillsammans för att göra denna specifika planering och översikt möjlig.
Att som skogsägare kunna nyttja Skogstorget innebär en enorm tidsbesparing både vad gäller att inte behöva åka ut till skogen, då många skogsägare inte ens bor i närheten av sitt bestånd, och att inte behöva träffa en rådgivare utan istället kunna prata med en digital rådgivare som finns tillgänglig 24/7. Förut hade endast 9 000 skogsägare en plan för sin skog. Nu finns en plan för alla 77 000 skogsägare när de loggar in på Skogstorget.
– Det är lätt att förälska sig i AI, säger Henrik. Och i början av projektet ville vi hjälpa AI:n på traven men insåg att det löser den själv, bara den får tillräckligt mycket data. Och den behövde mycket mer specifika data än vi trodde. Nu har vi samlat in data från 10–15 olika källor, och när det var på plats kunde dessa olika AI-verktyg tillsammans göra alla analyser. Data är centralt för AI. Precision och mängd, annars blir det inte tillräckligt exakt. Det har varit en insikt under arbetets gång och har varit svårare än jag trodde från början.
Vilka fördelar ser du för Mellanskog med denna satsning?
– Vi finns till för skogsägarna och vill ge dem de bästa förutsättningarna för att komma åt sin skog. Att erbjuda dem denna möjlighet att planera sin skog och få en specifik plan för deras bestånd kan även gynna oss genom vår e-handel som erbjuder exempelvis röjning.
Nästa mål är att lansera hela portföljen under 2025 – det finns ett gäng tjänster i pipen.
– Under Q4 vill vi se och lära av vad skogsägarna vill ha eller saknar, för att prioritera i nästa steg. Under 2025 är målet att lansera fler bra tjänster som skogsägarna efterfrågar, säger Henrik Boström.
Hur har den första veckan gått?
– Vi är väldigt nöjda med lanseringen, då antalet användare redan är över 12 000. Vi har börjat få statistik på beteenden i plattformen och ser ett stort intresse för våra tjänster. Arbetet framöver blir att utveckla e-handeln som område. Summerat kan man säga att skogsägarna mottagit plattformen mycket väl, avslutar Henrik Boström, utvecklingschef på Mellanskog.
Skogstorget i korthet:
- Skogsöversikt: En helt digital, AI-framtagen skogsbruksplan.
- Beställning av röjning: Redan idag kan skogsägare med Skogsbruksplan beställa röjning direkt i tjänsten, och från oktober kommer även de med Skogsöversikt att kunna göra detta.
- Ajourhållning: Kommer i oktober för både Skogsöversikter och Skogsbruksplaner, vilket gör att skogsbruksplanen utvecklas från något statiskt till något levande.
- Mellanskog AI: En digital skoglig rådgivare, baserad på vår unika data och nomenklatur, byggd på ChatGPT sammankopplat med Mellanskogs egna datakällor.
Läs mer om ämnet: