Ny forskning: färg omvandlar värme till el
Genom ett nytt så kallat termoelektriskt material i form av en färg, har forskare på KTH lyckats omvandla värme till el. Förhoppningen är att färgen ska kunna ersätta batterier i vissa produkter.
– Forskningsresultatet öppnar för nya billiga och hållbara sätt att producera och använda termoelektriska färger i stor skala. I ett kortare perspektiv förväntar vi oss att arbetet kommer att ha en påverkan inom det som kallas sakernas internet med små apparater som använder lite elektricitet. Färgen kan ersätta batterier i exempelvis kroppsnära teknik, säger Muhammet Toprak, professor i materialkemi på KTH och en av forskarna bakom en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften American Chemical Society Applied Materials & Interfaces, i ett pressmeddelande.
Färgen gör det möjligt
Värme under 100 grader Celsius som utsöndras ur apparater är möjlig att fånga upp och istället förvandla till elektricitet. Detta kallas för termoelektronik. För att det ska bli lyckat krävs dock ett specialdesignat termoelektriskt material, och en av utmaningarna är att omvandla värmen i ena änden till elektricitet i den andra, när materialet är för stort.
Muhammet Toprak och hans kollegor löste denna utmaning genom att kombinera en sorts fasta material med mer flexbila polymermaterial, och fick på så sätt till en färg som kan appliceras på vilken yta som helst.
Förhoppningen är att denna lösning på sikt kan användas på större och större ytor, och till exempel
– Det kan påskynda anpassningen av termoelektrisk teknik för att effektivt omvandla värme till energi och vara ett komplement i den gröna omställningen.
Källa: KTH
Läs mer om ämnet: