Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rekordbot för Alibaba

Kina Export Import

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Beloppet på 23,7 miljarder kronor motsvarar 4 procent av bolagets försäljning 2019, som uppgick till närmare 590 miljarder.

Det är ett nästan tre gånger så högt belopp som den tidigare högsta företagsboten, där telekombolaget Qualcomm tvingades betala drygt 8,3 miljarder kronor 2015.

Bakgrunden till boten är att Alibaba ska ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden. Alibaba ska ha förbjudit företag som vill sälja sina produkter på deras e-handelsplattformar att även lägga ut dem till försäljning på andra sajter, enligt statliga kinesiska medier.

Pressen på Alibaba och andra teknikbolag har ökat allteftersom deras inflytande över det kinesiska samhället har blivit större.

Jack Ma, grundare och styrelseordförande på Alibaba, kritiserade Kinas finansregleringar i oktober. Efter det syntes han inte i offentliga sammanhang förrän i januari och det ryktades om att han pressats att hålla sig undan av Kinas regim.

Källa: CNN

12 april 2021 Uppdaterad 13 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.