Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan Arrow och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Orkestrera med Oracle

För att underlätta för verksamheter att hantera sina affärssystem i molnet har Oracle Cloud med färdigpaketerade tjänster för olika branscher, från finans till industri. Och med sitt välkända kodspråk blir molnresan smidig.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 21 maj 2019 digit

– Oracle har gjort det enkelt för företag att göra sin molnresa. De flesta molntjänster innehåller tjänster eller appar, men Oracle har anpassat sina för olika vertikaler, som industri eller finans, vilket gör det oerhört mycket smidigare än att gå över till andra molntjänster som oftast är väldigt generella, säger Göran Berntling, Business Unit Manager på Arrow.

Oracles molntjänst innehåller färdigpaketerade tjänster som gör att företag snabbt kan komma igång. Allt som behövs för att komma igång med att bygga sitt Oracle Cloud är att skapa ett konto och verifierar sina uppgifter.

"Smidigare för verksamheten och för kodaren."

Simon Östling , Lösningsarkitekt, Arrow

– Därefter kan man ta del av de färdiga paket som passar just den verksamhet man arbetar inom, och skala upp tjänsten efter sina behov, med en tydlig kostnadsbild, säger Göran Berntling.

Exempel på färdiga appar som finns är om man behöver hålla uppsikt över transporter eller om man har komplexa inköpsrutiner på företaget. Med Universal Credits, får man dessutom en sorts pott som man kan använda, och som innebär att man kan byta tjänster löpande under sin användningstid, i takt med att behoven förändras.

Koda lätt

Även om Oracles molntjänster kommer med en hel del färdiga funktioner finns alltid behovet av att bygga egna tjänster och automationer för sina verksamheter.

Den interna strukturen i en molntjänst som detta bygge vilar på brukar beskrivas som infrastruktur som kod, det vill säga att hela den tjänsteplattform som man använder byggs upp med hjälp av kod, och sköts sedan automatiskt. Detta kallas för orkestrering.

Orkestrering

Orkestrering innebär att man genom att använda skriptspråk bygger upp mjukvara som sedan sköts automatiskt. Därför är ofta orkestrering synonymt med automation. Det kan handla om att automatisera samordningen av flera program i exempelvis ett affärssystem, som därefter utför en eller flera uppgifter.

Orkestrering är själva grunden i molntjänsten och kan bland annat handla om att bygga upp en lagringsplats. Ett av de vanligaste orkestreringsspråken heter Terraform och det är ramverket som Oracle har valt att använda på sin plattform.

– Många andra leverantörer har sina egna ramverk, vilket kan göra det krångligt att flytta saker mellan moln. Den stora behållningen med att använda Terraform är att många som sysslar med orkestrering kan Terraform, och det blir således betydligt smidigare och effektivare både för verksamheten och för den som ska koda, säger Simon Östling, lösningsarkitekt på Arrow.

Rekommenderad läsning

bilar-trafik-videomöten-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Möten utan stress och köer

8 jun 2018 digit

Logitech vill sänka den tekniska barriären för videomöten genom att fungera ihop med alla olika typer av mjukvara. De ser också mötesformen som något som kan minska utgifterna, stressen och miljöpåverkan. Redan har myndigheter som satsat på digitala möten minskat sina utsläpp tre gånger mer än övriga. 

två fåglar på en gren.jpg
video
Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Nu flyger Astra Zeneca mindre

3 okt 2018 digit

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har lyckats skära ner på sina flygresor tack vare sin satsning på interna videomöten. Nästa steg är att öppna upp för liknande lösningar gentemot kunder.

komatsuforest960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Cisco säkrar skogen

14 nov 2018 digit

Skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest har investerat i två hyperkonvergerade datacenter från Cisco. Valet föll på Hyperflex 3.0 med stöd för stretchat kluster och därmed ska säkerheten, skalbarheten och prestandan bli bättre.

fokus-pa-3d-skrivare.jpg
video
Ett samarbete mellan Infinidat och Voister

Chalmers laddar med lagring

3 dec 2018 digit

När en av Sveriges mest teknikintensiva högskolor skulle upphandla nytt lagringssystem var målet en lösning som matchar organisationens höga krav och en dubblering av data var tredje år. Med valet av Infinidat fick Chalmers en ny generation funktionalitet för sin petabyte data.

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

kyrka med folk.jpg
video
Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Nästa generations videomöten

9 jan 2019 digit

Tiden är mogen för att på allvar använda videomöten. Med nya ansiktssökande kameror och ekoreducerande mickar vill Logitech flytta in smidiga videomöten till de stora konferensrummen med många deltagare. 

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

hyperflex-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

23 jan 2019 digit

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

tjej sitter på marken i stor klänning med två vita hundar i vinterlandskap.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP för kreativa jobb

1 mar 2019 digit

Världens mest kraftfulla delbara dator kommer från HP och heter ZBook x2. Med bluetooth-tangentbord, Dreamcolor-skärm och Wacoms pennteknologi integrerat så låter den bland annat illustratörer och konstnärer maxa sin fulla potential.