Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

MSB varnar för nätfiske

Nätfiske är den vanligaste orsaken till varför företag och myndigheter tar kontakt med MSB. Här krävs fortsatt utbildning och tvåfaktorsautentisering för att vi ska bli bättre på att skydda oss.

– Om du blir utsatt för nätfiske kan effekterna se lite annorlunda ut. De kan exempelvis använda er e-postdomän och vidarebefordra samma phishing-mejl till andra, eller använda de inloggningsuppgifter som de har stulit till att försöka komma åt er it-miljö, och där försöka stjäla information eller lägga in ransomware, säger Karl Selin, it-säkerhetsspecialist, MSB Cert-SE.

Hur arbetar MSB?

– Vi hjälper till vid incidenthantering för myndigheter, regioner, kommuner eller företag, att hantera detta. Vi kan komma med råd och idéer och dessutom använda den information vi får in och varna andra.

Hur ser det ut nu jämfört med ett par år sedan?

– Idag är nätfiske mer välkänt än det var förut och förberedelserna ser bättre ut. Men vi kommer aldrig ifrån att användare klickar på mejlen, tyvärr. Det kommer alltid hända och är i slutändan en utbildningsfråga. Däremot finns det förmildrande omständigheter så att skadan inte blir lika stor när någon har klickat.

Vad ser ni för andra vanliga attacker?

– Det är fortfarande ganska mycket denial of service, DDoS-attacker. De är väldigt svåra att hantera även om vi blir bättre på att medvetandegöra dem och se till att mottagare är förberedda på vad som kan hända.

Hur kan myndigheter och offentlig verksamhet skydda sig?

– Framförallt är tvåfaktorsautentisering det vi rekommenderar, för att komma ifrån att allt hänger på ett lösenord. Det kan göras med säkerhetsdosa eller sms-lösenord.

Är det vanligt?

– Det är svårt att svara på eftersom vi inte har insyn i hur mycket alla myndigheter arbetar. Men det blir mer och mer och vi hoppas att alla kommer att införa det så snart som möjligt.

9 april 2019 Reporter Elisabeth Nore säkerhet Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Klocka 960640

126 000 hot/minut

25 feb 2021 säkerhet

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Sveriges Flagga Sorg

Försvar mot cyberattacker

18 feb 2021 säkerhet

Krigföring utan vapen, sårbarheter i samhället och hur vi kan förbereda oss för att gå offline. Det var några av ämnena när MSB, Försvarsmakten och Microsoft diskuterade cybersäkerhet. 

Dhl 960640

Nätfiske med paket

15 jan 2021 säkerhet

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Sverige Säkerhet

Start för cybercenter

10 dec 2020 säkerhet

Nu är det klart att Sverige får ett cybersäkerhetscenter. Regeringen ger i uppdrag till Säpo, FRA, MSB och Försvarsmakten att inrätta centret som ska förebygga, upptäcka och hantera cyberhot.

Phishing Teams (1)

Nätfiske med Teams

28 okt 2020 säkerhet

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

Gisslan Ransomware Händer

Gisslanåret 2020

14 okt 2020 säkerhet

Ransomware och vd-bedrägerier är hitintills i år de vanligaste cyberattackerna. Det är framförallt hälso- och sjukvård samt it- och telekom som är de mest utsatta branscherna. 

Man Med Laptop I Handen Bakom Genomskinligt Skynke

Lurad hemma

31 aug 2020 säkerhet

Nästan alla attacker kommer via mejl. Det konstaterar Trend Micro efter en genomgång av bolagets stoppade angrepp under första halvåret.

Vård Foi Coronavirus

FOI om covid-attacker

12 aug 2020 säkerhet

FOI:s studie om coronapandemin visar att cyberangreppen har blivit fler och alltmer nischade. Stress och oro gör oss mer sårbara för attacker och det finns stora utmaningar inom vården. 

Someikoner På En Telefon

Fejkappar på Google

2 jul 2020 säkerhet

Google har tagit bort 25 appar med skadlig kod som kapade inloggningsuppgifter till bland annat Facebook. Apparna har över 2,3 miljoner nedladdningar.