Elektronik mot parkinson
Självorganiserande elektronik i mänsklig hjärnvävnad kan bli framtidens behandling av sjukdomar som ALS och alzheimer. Nu har Magnus Berggren, forskningsledare för Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, fått ett prestigefyllt forskningsanslag för sitt arbete i detta gränsland mellan medicin och elektronik.
– I nervsystemet finns både kemiska och elektriska signaler, blir något fel drabbar det båda typerna av signaler eftersom de är tätt kopplade. Alla mediciner är dock rent kemiska, med något enstaka undantag. Vi vill koppla ihop de kemiska medicinerna med den organiska elektroniken, säger Magnus Berggren som uppmärksammats med Europeiska forskningsrådets Advanced Grant, ett personligt forskningsanslag på cirka 3 miljoner euro.
Pengarna ska användas för att stärka ett av de ben där Laboratoriet för organisk elektronik redan är starka, nämligen organiska bioelektroniken. Målet är att komma åt de neurodegenerativa sjukdomarna, som ALS, Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom, samt epilepsi.
Det är sjukdomar som orsakas av att nervcellerna i hjärnan eller ryggmärgen bryts ner, eller är överaktiva som i fallet med epilepsi. Det långsiktiga målet är att hitta en effektiv terapi mot den här typen av sjukdomar.
– Elektronik används i några enstaka applikationer i dag som i pacemakers och elektroder i hjärnan som mildrar skakningar vid parkinson, säger han.
Elektroniska växter
Kollegorna vid Laboratoriet för organisk elektronik som arbetar med elektroniska växter har lyckats få växterna att själva bygga in elektronik i olika delar av plantornas strukturer. På samma vis skulle man, med rätt material, kunna få fram självorganiserande elektronik i mänsklig hjärnvävnad. Elektronik som sedan också kan stimuleras för att såväl motverka nedbrytningen av nervcellerna som att hindra dem från att bli överaktiva.
– Vi närmar oss farmakologin från ett nytt håll, vi vill kombinera elektroniken med de kemiska medicinerna. Fungerar detta får det enormt stor betydelse för den medicinska forskningen och fungerar det inte har vi förhoppningsvis lärt oss en hel del på vägen, säger Magnus Berggren.
Samarbete med Lund
Redan idag samarbetar forskarna i Linköping med kollegor i Lund för att testa elektroniska material i nervsystem på insektsmodeller och i olika fiskmodeller för att se om det har någon effekt på de neurodegenerativa sjukdomarna.
Forskargruppen inom organisk bioelektronik består i dag av ett 30-tal personer och kommer nu att utökas med ytterligare forskare. En del av anslaget är också öronmärkt för instrument och annan utrustning och ett laboratorium ska byggas upp vid Campus Norrköping, speciellt för ändamålet.
Källa: Linköpings universitet
Läs mer om ämnet: