Facebook har koll

uggla960640.jpg

Samtidigt som Facebook har järnkoll på sina användare, för att rekommendera lämpligt innehåll och annonser, är det fortfarande många som inte känner till konceptet. I en ny undersökning uppger 74 procent att de inte känner till upplägget och 51 procent att de inte känner sig trygga med att det sker.

För att skapa så relevanta rekommendationer och innehåll som möjligt för sina miljarder användare samlar Facebook en massa data. En ny undersökning från Pew Research visar att användarna har låg vetskap rörande vad plattformen egentligen känner till om dem.

Hela 74 procent av de tillfrågade i den amerikanska undersökningen visste inte om att deras intressen och karaktärsdrag granskas och sammanställs. Och lite mer än hälften, 51 procent, känner sig inte bekväma med att sociala mediegiganten gör detta.

I undersökningen fick deltagarna gå in och se vad Facebook hade för data om dem. Hela 59 procent uppgav att kategoriseringarna stämde in på deras riktiga intressen i livet, men 27 procent menade att den gjorda sammanställningen inte representerar dem som person speciellt bra eller överhuvudtaget.

Är du nyfiken över vad Facebook vet om dig? Klicka här för att se om plattformens tankar om dig stämmer. 

Källa: Pew Research Center 

7 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Voisters nyhetsbrev

Prenumerera på Voisters nyhetsbrev och håll dig uppdaterad

Stäng
Stäng