Ny chans för Digidelcenter

kvinna-med-dator-och-katt.jpg

Nu finns medel att söka för kommuner som vill starta ett Digidelcenter för att öka invånarnas digitala kompetens och erbjuda hjälp med digitala tjänster och teknik. Målgrupper är invånare i alla åldrar, med olika språk och andra olika förutsättningar.  

Internetstiftelsen i Sverige har beviljats medel från regeringen för 2018 för att fördela projektmedel till och bistå kommuner i att etablera Digidelcenter, skriver Internetstiftelsen.

Redan idag finns det Digidelcenter på Motala bibliotek. Det är en lyckad satsning som hjälper kommuninvånarna med digitala tjänster och färdigheter. Nu är målet att sprida konceptet till fler orter.

Digidelcenter är lättillgängliga, placerade på bemannade platser med goda öppettider i en kommun. En sådan plats kan till exempel vara bibliotek eller medborgarkontor. På ett Digidelcenter ska alla besökare kunna få hjälp med digitala frågor, pröva teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens för att aktivt kunna välja digitala alternativ och tjänster. Service och aktiviteter ska vara avgiftsfritt för besökarna. Att skapa ett Digidelcenter ska ses som en process över tid.

Ansök september ut

I ett Digidelcenter samverkar olika aktörer och verksamheter som till exempel föreningar, myndigheter, förvaltningar och organisationer för att erbjuda service och aktiviteter. Det är en arena där producenter av digitala tjänster kan ha dialog med användare för att utveckla mer tillgängliga tjänster.

Kommuner som helhet eller kommunal förvaltning/enhet kan ansöka fram till den 30 september 2018.

 

11 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng