AI spårar fake news

donald trump gör tummen upp.jpg

Nu finns det ett sätt för nyhetssajter och organisationer att ta hjälp av en AI för att upptäcka och skilja fake news från vanliga nyheter.

– Man kan tänka sig vilka användningsområden den här lösningen kan få på nyhetssajter eller inom sociala medier. Den skulle kunna ge användarna en uppskattning av trovärdigheten hos enskilda artiklar eller hela nyhetssidor. AI:n skulle också kunna användas som ett första filter för att flagga historier som verkar misstänksamma innan någon människa tittar på det, säger Rada Mihalcea, professor i datavetenskap på University of Michigan, i ett pressmeddelande.

3 av 4 rätt

AI-algoritmer som analyserar skrivet språk är visserligen inte helt ovanligt idag, menar Rada Mihalcea, men det svåra är att ha tillgång till tillräckligt mycket material för att träna upp den på.

AI:n letar då efter misstänkta grammatiska formuleringar, ordval, interpunktion och liknande. I det här fallet matade man den med 500 riktiga och 500 fejkade nyheter, som man på förhand etiketterat, så att den fick lära sig de vanligaste karaktärsdragen hos en sann respektive falsk nyhet.

Därefter testade man AI:n på andra fejkade och sanna nyheter och då klarade den av att flagga 76 procent av de fejkade. När samma datasett prövades på människor klarade de bara av att urskilja 70 procent av de fejkade.

– I dagsläget är det en förhållandevis stor felmarginal, men i samarbete med människor bör den fortfarande kunna vara ett värdefullt komplement. Vidare går det att utveckla så att AI:n också tar hänsyn till metadata, som i det här fallet skulle kunna vara kommentarer och andra länkar som är knutna till nyheten, säger Rada Mihalcea.

Källa: University of Michigan

30 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng