Vithattar blir svarta på KTH
Nu startar KTH en kurs i etiskt hackande där deltagarna ska lära sig tänka som en cyberbrottsling. De vita hattarna ska prova en svart för att över tid kunna skydda företag och myndigheter.
– Kursen går bland annat ut på att lära sig olika typer av verktyg och angreppssätt för att aktivt attackera en it-infrastruktur. Den etiska aspekten här är att man gör det med ett gott uppsåt, man attackerar sig själv för att hitta sårbarheter. Detta är också en väletablerad metod att säkra upp it-system. Själva grundidén är att studenterna får lära sig att tänka som en hacker och därmed bli bättre både på att hitta säkerhetshål och skydda it-system, säger Mathias Ekstedt, professor i industriella informations- och styrsystem på KTH och tillsammans med Pontus Johnson, professor i industriella informationssystem och huvudansvarig, är ansvariga för kursen i etiskt hackande.
Läs mer: Hackarens krig mot cyberattacker
Etiska hackare används idag för att hitta säkerhetsluckor i ett företags eller myndighets datornätverk. I kursen på KTH kommer studenterna lära sig hur det går till genom att hacka ett labb som efterliknar ett företags it-miljö i jakten på flaggor som KTH:s lärare placerat ut.
Alla verktyg på internet
För att utföra angreppet är studenterna fria att använda sin fantasi och alla verktyg tillgängliga på internet. Till exempel nätverks- och sårbarhetsskanning, plattformar för utveckling av exploits, fjärrstyrning av datorer och lösenordsknäckning.
Hur vet ni att inga svarhattar söker sig till kursen?
– Det vet vi förstås inte, och vi kan förstås inte heller ta ansvar för vad människor gör med sina kunskaper. Så är det med alla ingenjörsämnen. Det går ju till exempel att designa en bil med säkerhetsbrister baserat på kunskaper tillägnade på ett universitet. Som en del av kursen får studenterna skriva en uppsats om etiska dilemman som finns när det kommer till hackning och vi diskuterar sedan dessa uppsatser på gemensamma seminarier. Kursens namn ger en fingervisning att etiken är viktig i sammanhanget. Och även om vi antagligen inte kan hindra någon som bestämt sig för att göra något dumt så kan vi motverka naivitet bland kommande ingenjörer, säger Mathias Ekstedt.
Kursen startar den 19 mars och är den enda av sitt slag i Sverige.
Källa: KTH
Läs mer om ämnet: