VR som hjälp till strokepatienter
Forskning från Umeå universitet har visat hur VR-teknik kan hämma spatial neglekt.
– Spatialt neglekt är ofta ett dolt handikapp som missas av vården, något som allvarligt försämrar patienternas rehabiliteringsmöjligheter. Därför behövs bättre metoder för att smidigt screena för spatialt neglekt och mer effektiva träningsmetoder, säger Helena Fordell, som är neurolog vid Norrlands universitetssjukhus och doktorand vid Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap, och som ligger bakom avhandlingen.
Spatial neglekt innebär att man drabbas av en slags omedvetenhet av ens vänstra omvärld och den vänstra sidan av kroppen. Det drabbar ungefär en tredjedel av strokepatienter och kan hänga kvar uppemot sex månader efter man drabbas av stroke.
Men med hjälp av en viss sorts VR-teknik som utvecklats av bland annat institutionen för Farmakologi och klinisk neurovetenskap och Strålningsvetenskaper vid Umeå universitet, har Helena Fordell och hennes kollegor sett hur man kan minska sådan här spatial neglekt.
Läs mer: Från spelutveckling till rehab
15 försökspersoner fick träna på sin uppmärksamhetsförmåga under sammanlagt 15 timmar i en VR-miljö. Med hjälp av fMRI-undersökning av hjärnan kunde man se att hjärnans uppmärksamhetsnätverk blev stimulerad och deltagarna i pilotstudien uppvisade bättre uppmärksamhet i vardagen som följd.
– Resultaten i pilotstudierna av VR-metoderna är lovande och uppmuntrar till vidareutveckling av metoderna för att kunna erbjuda strokepatienter effektiv och motiverande träning både på sjukhus och i hemmet. Resultaten meriterar för vidare studier med metoderna, säger Helena Fordell.
Källa: Umeå universitet
Läs mer om ämnet: