Bristande lagar hämmar e-hälsoutveckling
Sverige skulle kunna ligga i framkant när det kommer till e-hälsoinnovationer. Men då måste bland annat den politiska styrningen bli effektivare.
Analysföretaget HIMSS samlade in svar från drygt 550 européer som jobbar med it-frågor inom vård och där 100 av dem arbetar i Norden.
En mer digitaliserad sjukvård skulle innebära stora fördelar, menade en fjärdedel av de svarande, men en tredjedel menar att de tuffaste utmaningarna består i en bristande politisk styrning inom sjukvårdssektorn och en stor portion juridisk komplexitet.
En av de trender man framförallt ser är en mer individanpassad vård och möjlighet till självbetjäning, men många känner sig alltså inte tillräckligt digitalt mogna för att ta de rätta stegen. Trots att vi här i Norden har kommit förhållandevis långt och har en hög internetmognad, känner it-personal att det är uppförsbacke.
– Det är med glädje vi ser att undersökningen påvisar ett ökat patientfokus. Effektiv och säker hantering av patientjournaler och självbetjäningsverktyg är fokusområden inom e-hälsoutvecklingen. Leverantörer måste lyckas hantera de utmaningar som följer I kölvattnet av detta. En avgörande faktor för enskilda organisationer blir att säkerställa att deras IT-system kan samverka med andra system på ett flexibelt och säkert sätt. Först då kan individer få den kontroll de ha rätt till när det gäller sina egna patientdata, säger Cathy Fuhrman, EMEA Healthcare Industry Manager på analysföretaget Hyland.
Resultatet presenterades under konferensen Health in the Digital Society. Digital Society for Health i Tallinn, Estland.
Källa: HIMSS
Läs mer om ämnet: