Digital hjälp till nykterhet

beer .jpg

Med digitala tester, möjlighet att förutsäga återfall och direktkontakt med både behandlare och AA-möten förändrar Uppsalaföretaget Kontigo Care beroendevården.


– Faktum är att 80 procent av personer som söker hjälp för sin alkoholism tar återfall - en siffra som ingen skulle godkänna hos tandläkaren och det vi vill ändra på. Ingen kan få hjälp 24 timmar om dygnet och eftersom alkoholism handlar om förnekelse kan det vara väldigt svårt för terapeuter att veta om patienten druckit eller inte sedan senaste mötet, säger Henrik Nordlindh, vd på Kontigo Care. 

Kontigo Care grundades 2013 av en grupp personer som ansåg att beroendevården inte riktigt fungerade. En av grundarna och dåvarande vd:n Daniel Benitez är själv nykter alkoholist. Han kände under sin behandling att det saknades lämpliga, digitala verktyg som kunde vara en hjälp på vägen. Daniel Benitez är fortfarande verksam i företaget men vd-posten lämnade han över till Henrik Nordlindh under 2016.

Använder man Kontigo Cares tjänst TripleA får man tillgång till den lilla alkoholmätaren TripleAir, som ryms i fickan. Man utför tre tester om dagen i mätaren, som är trådlöst ansluten till TripleTest - en app som informerar när det är dags att utföra nykterhetstestet och som tar bilder på patienten så att bara personen själv kan utföra det. Via appen kan man också checka in på till exempel AA-möten runtom i landet och besvara behandlarens frågor om hur man mår.

Det handlar egentligen inte så mycket om att kontrollera utan mer om att erbjuda ett stöd när någon är på väg att ta ett återfall.

Henrik Nordlindh, vd, Kontigo Care

– Data från TripleTest skickas sedan vidare till molnplattformen TripleAnalytics där den analyseras. Här ser behandlaren sina patienter och tar fram en vårdplan för att kunna följa personens nykterhet varje dag. Behandlaren kan i realtid se och följa patienterna och även få ett larm om någon inte följer planen. Det handlar egentligen inte så mycket om att kontrollera utan mer om att erbjuda ett stöd när någon är på väg att ta ett återfall, säger Henrik Nordlindh och Fredrik Remaeus, mjukvaruchef på Kontigo Care, fyller i:

– Ännu mer intressant blir det när man tänker på vad man kan göra med all data och att vi kan prediktera hur patienterna ska agera i framtiden. De flesta patienterna har två timmar på sig att utföra nykterhetstesten och vi har redan börjat se indikationer på att de som blåser sent på morgonen och tidigt på kvällen inte riktigt känner sig mogna för ett nyktert liv och blåser nära tidsgränsen för att på så sätt ha fler timmar på sig att hinna nyktra till.

Hur säkrar ni all denna information?

– Vi är väldigt noggranna med säkerheten i våra system. All data är krypterad från alkoholmätare till databas och vi på Kontigo Care behandlar inte personuppgifter för andra ändamål än för att tillhandahålla TripleA. Vi använder Microsoft Azure som molnleverantör men de har inte tillgång till informationen utan levererar bara tjänsten. Vi följer självklart också både PUL och patientdatalagen, säger Fredrik Remaeus.

Kontigo Care kom ut på marknaden under slutet av 2015, efter en lång certifieringsprocess. Tjänsten är inte avsedd för konsumentmarknaden utan man kan endast få tillgång till TripleA efter kontakt med en vårdgivare. Hittills har 22 kommuner och cirka 20 andra vårdgivare anslutit sig. Trots att Kontigo Care funnits ett tag så är det under det senaste kvartalet som folk i allmänhet fått upp ögonen för företaget, och utvecklingen har bara börjat, menar Henrik Nordlindh.

Genom vår analysmotor kan vi bredda vårt verktyg till andra beroenden som till exempel matmissbruk, nikotin, droger och spelberoende.

Henrik Nordlindh, vd, Kontigo care

– Det finns oerhört mycket man kan göra framöver. Med mer data kan man få till bättre prediktion, vilket i förlängningen kan bryta återfall innan de inträffar och ge snabbare rehabilitering. Genom vår analysmotor kan vi bredda vårt verktyg till andra beroenden som till exempel matmissbruk, nikotin, droger och spelberoende.

– Alla dessa beroenden har liknande grundproblematik och ser likadana ut över hela världen men det finns väldigt olika sätt och resurser att behandla sjukdomarna på. Därmed ser vi en skalbar bredd på produkten och vi ser inte att någon annan erbjuder det vi gör, säger Henrik Nordlindh.

Var är ni om fem år?

– Om fem år är vi på betydligt fler marknader. Vi har troligen redan expanderat i Norden samt påbörjat ett arbete i Europa för att sedan gå globalt. Alla vet någon som haft en svår beroendeproblematik, så vi behövs verkligen på marknaden, avslutar Henrik Nordlindh.

22 mars 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vården

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning