Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett tigersprång för Dell

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 14 maj 2019 digit

– VMware cloud foundation, eller VMC on Dell EMC som det officiellt heter, är ett viktigt erbjudande för Dell Technologies kunder. De får upplevelsen av att vara i ett publikt moln oavsett om de är i molnet eller on-prem och oavsett om de är ute på en filial eller precis ovanpå datacentret. Man behöver inte oroa sig kring drift, utan kan fokusera på sin verksamhet. Det är viktigt i ljuset av det oundvikliga behovet av att köra mer och mer av sina applikationer ute i verksamheterna, säger Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

Hur hjälper detta kunder att dra nytta av IoT?

– IoT och edge computing, alltså att mer och mer datorkraft behövs lokalt där datan samlas in, går hand i hand nuförtiden och blir viktigare när allt fler grejor kopplas upp. Oavsett om du arbetar inom retail eller industri ser vi hur VMC on Dell EMC kommer att göra det lättare för kunder att snabbare analysera de data de samlar in ute på sajten de befinner sig.

Vilka är de största hoten för IoT?

– Att saker inte hålls uppdaterade. Många av de överträdelser som vi ser tenderar att hända i kundsegmenten, och många gånger kan det handla om något så enkelt som att löpande uppdatera sina lösenord. Utmaningen vi ser idag är att det finns så många olika plattformar, användare och tjänster, och det blir svårt att både skala och att hålla koll på ur ett säkerhetsperspektiv. Därför arbetar vi på Dell Technologies mycket med att påtala vikten av en sammanhängande it-infrastruktur. Exempelvis är Pulse IoT ett verktyg från VMware som handlar om att kunna överblicka alla sina tjänster på stor skala, och som håller koll på hot och anomalier.

Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja.

Vilka risker finns det för utvecklingen av IoT att säkerheten inte är prio?

– Det handlar om att veta hur säkerheten ska appliceras och att det är utmanande att göra det i stor skala. Faktum är att de fallen vi ser när IoT hackas på något sätt är när säkerheten i stort sett har varit obefintlig. Däremot tror jag att den stora utmaningen handlar om den stora mängd och fragmentering av operativsystem, hårdvara, plattformar med mera. Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja. För oss handlar det då om att ge en sammanhängande grund med rätt säkerhetsverktyg som är agnostisk till den underliggande hårdvaran. Det är en av de stora utmaningarna.

Rekommenderad läsning

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

satya-dell-gelsinger.jpg

Dells nya samarbeten

30 apr 2019 digit

I en tid av data vill Dell Technologies äga hela ekosystemet och kundresan från edge till core till cloud, vilket ska ske genom ett antal lanseringar och utvidgade samarbeten med VMware och Microsoft. Det klargjorde vd:n Michael Dell under Dell Technologies Worlds första dag.

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

barn-med-teknik.jpg

Dags för digital lycka

9 maj 2019 digit

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

flicka sitter och tittar in i en stor ögontestmaskin.jpg
video

Bättre planering med Live Optics

22 maj 2018 digit

Dell EMC:s initiativ Live Optics gör det lättare för it att ha koll på behov och kapacitet. Verktyget är gratis och fortfarande ganska okänt i Sverige. Nu är Live Optics tillgängligt för alla som använder produkter från Dell Technologies-familjen. 

 

aerofarm-960640.jpg
video

Dell EMC sår IoT-frön

3 maj 2018 digit

Det amerikanska bolaget Aerofarms använder big data och sensorer för att optimera vertikala odlingar inomhus. Aerofarms togs upp som ett exempel under Dell Technologies World hur teknik och kunskap inom IoT kan användas för att skapa nya affärsmodeller. Kirsten Billhardt, marketing director IoT, berättar om Dells planer framåt.