Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Dags för digital lycka

barn-med-teknik.jpg

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

– Vi blir nervösa när vi pratar om AI därför att världen har satsat mer pengar på det och ny teknik än i HI (human intelligence). Det gör att vi undermedvetet vet att vi har investerat för lite i samhället och i humanitet för att hålla jämna steg med maskinerna, vilket skapar en ångest, säger Will.I.am, musiker samt grundare och vd för techföretaget Iamplus, som under Dell Technologies World deltog i en paneldebatt med bland annat Allison Dew, Chief Marketing Officer på Dell Technologies. 

Människans idatity

Panelen fortsätter på AI-spåret och samtalar om hur vi kan göra världen till en bättre plats med hjälp av en väldig massa data. Speciellt inom vården ser Allison Dew stor potential, vilket Will.I.am håller med om. Han myntade också begreppet idatity, som en version av engelskans identity.

 Vi är väldigt många som har stegräknaren igång på mobilen och kollar den dagligen. Men vi går fortfarande till doktorn som frågar hur man mår och hur ont man har på en skala 1-10. Det är som på 70-talet. Här kommer vi framöver se en mer personlig utveckling där man har egen AI med sin data som analyseras hela tiden. Doktorn borde istället fråga min mobil hur jag mår och inte mig.

 Det här ligger alldeles precis runt hörnet. För att nå dit behöver vi ha regler om data och AI, vilket inte riktigt finns på plats än.

will.i.am.jpg

Will.I.am, musiker samt grundare och vd för techföretaget Iamplus.

Mobilen – ett störningsmoment

Allison Dew lyfter nackdelarna kring hur vi använder digital teknik nuförtiden. Forskning visar nämligen att vi inte tänker lika mycket djupa tankar längre och så fort vi blir uttråkade så tar vi fram telefonen.

Vi måste uppfostra barn i att vilja bli ingenjörer.

– Det gör att ditt medvetande aldrig får vila vid en uppgift speciellt länge och vi blir aldrig uttråkade. För att göra kreativa saker såsom att skriva, skapa musik och så vidare så måste man tänka djupa tankar, men det låter vi oss inte göra. Det här kommer bli en viktig fråga framöver både för mig som förälder men även som individ.

– Här skyller jag inte på de mobila enheterna utan jag menar att det blir än viktigare att ta personligt ansvar. Man kan till exempel säga åt sina barn att inte använda telefonen vid matbordet, säger Allison Dew och Will.I.am fyller i:

 Det är som på 60-talet när man pratade om människor som låg runt mycket. De kunde kallas sexmissbrukare men vi har ännu inte de uttrycken för dem som använder sina telefoner för mycket. Det borde vi ha: phone sluts och phone hoes.

paneldebatt960640.jpg

Eben Shapiro, Deputy Editor, Time, Brynn Putnam, grundare och vd på Mirror, Will.I.am och Allison Dew.

Gala för techingenjörer

Paneldebatten fortsätter sedan på ungdomsspåret och hur vi får unga att vilja bli ingenjörer och arbeta inom tech.

 Det är absolut nödvändigt att vi får våra barn att engagera sig i kritiskt tänkande. Idén om att maskiner kommer göra jobbet för mig och att jag inte behöver bry mig är då vi verkligen riskerar att förlora vår humanitet. Vi måste uppfostra barn i att vilja bli ingenjörer, prata ordentligt, skriva ordentligt, tänka ordentligt.

– Det är ofrånkomligt att ny teknik kommer ta över många av våra arbeten. Därför är det viktigt att nästa generation är bekväm och förstår tekniken och vet vilka frågor man ska ställa till den.

Will.I.am håller med men gick ett steg längre. På tv kan man följa NFL:s draft varje år, man kan se Oscarsgalan och Grammisgalan och fira all talang, vilket skapar stora drömmar för barn runt om i världen, men det saknas något liknande inom tech.

 Med alla pengar som finns inom Google, Dell, Facebook, Apple så borde det finnas en gala där varje person som tar examen från Stanford och ska börja jobba borde få synas i tv.

– Anledningen till att det är brist på folk inom tech är att ni inte inspirerar ungdomar till att jobba för er. Teknikföretagen borde investera i en sådan här gala för att få alla drömma om att bli ingenjörer.

– Som ni alla vet så är vi på Dell tech optimister. Därför hade jag tänkt avsluta med att prata om ansvar och vad det innebär för alla oss ledare i industrin, men efter att ha lyssnat på Will.I.am säger jag istället bara: Don’t be a phone hoe, säger Allison Dew. 

9 maj 2019 Uppdaterad 16 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

IBM Världens Första 2Nanometers Chip

IBM först med 2-nanometers chip

7 maj 2021 digit

IBM uppger att bolaget har lyckats skapa världens första 2-nanometers chip. Den nya tekniken ska bland annat kunna innebära längre batteritid för mobiltelefoner och bättre prestanda i datorer.

Spot Lkab

LKAB tar hjälp av Spot

29 apr 2021 digit

LKAB satsar på moln, AI och data, bland annat genom en AI-lösning som identifierar slaggbildning och robothunden Spot som ska trygga medarbetarnas säkerhet i gruvorna. Målet är ett smartare bolag och att vara koldioxidfritt 2045.

Skog Träd Dell
video
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Kille Sorterar Varor Till Förbeställda Matkassar På Ica

Ica maxar med data

16 mar 2021 digit

När svenskarna hamstrade toapapper i början av pandemin ställde det till det för algoritmerna på Ica. Men AI och dataanalys är framtiden för dagligvaruhandeln och några av utmaningarna är kombon datahantering och GDPR samt att övertyga 1 400 Ica-handlare. Det menar Anna Baecklund, Head of Data Science och som var en av talarna under Women in Tech. 

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Stål Verkstad Ai

AI för bättre stål

15 feb 2021 digit

Stålindustrin behöver bli mer effektiv och hållbar. Därför startas nu ett AI-projekt för att analysera stora mängder data och maskindynamik. Bland annat ingår Ovako i projektet.

Gartner It

Gartner spår rekordår

3 feb 2021 digit

I år kommer det att investeras 3,9 biljoner dollar, ungefär 32 biljoner svenska kronor, inom it. Det är en ökning med 6,2 procent jämfört med förra året. 

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.