EU ska minska Asien-beroendet – miljardsatsar på halvledare

Halvledare Och Ursula Von Der Leyen

EU vill minska beroendet av Asien och kraftsamlar nu för att säkra produktionen av halvledare. EU-kommissionen föreslår att närmare 450 miljarder kronor av skattemedel och privata pengar ska mobiliseras.

– Chip är nödvändiga i nästan alla produkter, men pandemin har samtidigt visat på sårbarheten i den globala leveranskedjan, säger EU- kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, vid ett pressframträdande.

För att råda bot på halvledarbristen lanserar lanserar EU stödpaketet European Chips Act. 15 miljarder euro, drygt 150 miljarder kronor, ska tillgängliggöras för att stärka pågående forskning och utveckling. Sammanlagt hoppas EU-kommissionen på att få loss 43 miljarder euro i offentliga och privata medel från EU-länder och företag.

– På kort sikt ska det här öka vår motståndskraft mot framtida kriser genom att göra det möjligt för oss att förekomma och undvika bristlägen. Och tittar vi på medellång sikt hjälper den till för att göra Europa till en industriell ledare på den här strategiska marknaden, säger Ursula von der Leyen.

En del av planen handlar om att göra det lättare för EU-länderna att ge statsstöd till halvledarproduktionen. EU-kommissionen vill också kunna stoppa export om Europa hamnar i bristläge.

9 procent ska bli 20

I dagsläget produceras en stor del av världens halvledare i Taiwan, Kina och Sydkorea. EU-länderna står för cirka 9 procent av produktionen, vilket är en siffra man har för avsikt att dubbla. 

– Vår målsättning är hög: vi ska dubbla vår globala marknadsandel till 20 procent år 2030 och tillverka Europas mest sofistikerade och energieffektiva halvledare, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton, i ett pressmeddelande.

Källa: Dagens Nyheter

10 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, wikimedia commons

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT