Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

IBM först med 2-nanometers chip

IBM Världens Första 2Nanometers Chip

IBM uppger att bolaget har lyckats skapa världens första 2-nanometers chip. Den nya tekniken ska bland annat kunna innebära längre batteritid för mobiltelefoner och bättre prestanda i datorer.

Kortfattat innebär det att man lyckats trycka in fler transistorer på mindre yta. I det nyutvecklade chippet rör det sig om 50 miljarder transistorer på en yta lika stor som en fingernagel.

IBM räknar med att chippen kan få 45 procent högre prestanda och 75 procent lägre energiförbrukning än 7-nanometers chip.

Bolaget menar att de nya halvledarna skulle kunna ge mobiltelefoner upp till fyra gånger längre batteritid än idag och generera rejäla prestandaökningar i exempelvis laptops. De skulle också kraftigt kunna sänka koldioxidutsläppen från datacenter.

När vi kan börja se 2 nanometers-chippen i konsumentprodukter är ännu oklart, men det lär förmodligen dröja några år.

Källa: BBC

7 maj 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.