Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Först med blockkedje-öl

Ölglas Blockkedja

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

 Spårbarhet, transparens och storytelling är på allas läppar inom alla branscher, men kanske framför allt inom livsmedelsproduktionen. Blockkedjan ger helt nya möjligheter inom området. För oss är detta den första produkten på marknaden i en förhoppningsvis lång rad och vi har fler lanseringar i pipeline. Just nu utvecklar vi systemet intensivt, säger Cecilia Ryegård från Foodchain by Blockchain som varit med och utvecklat ölet.

När du köper en Helt Spårat-öl får du, genom en QR-kod på flaskan, tillgång till hela produktionskedjan, tillverkningsprocessen och produktens fullständiga historia.

Ölet har skapats av Ängöl Bryggeri tillsammans med bland annat IBM, spårbarhetsleverantören Foodchain by Blockchain och handelsplattformen Skira. IBM arbetar med att få till mer transparens i livsmedelsbranschen och här är deras Food Trust-lösning världens enda större spårbarhetssytem baserat på blockkedjeteknik.

 Många av de mervärden som konsumenten är intresserad av skapas på gården. Det är bland annat därför vi tycker att det här projektet är väldigt intressant, då vi ser hela kedjan från gård till konsument och där all data kan bli verifierad och synlig för konsumenten i och med IBM Food Trust, säger Frode Langmoen, från IBM.

I första bryggningen produceras 6 000 flaskor. Från den 3 maj kommer det finnas tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment och i tio butiker i sydöstra Sverige.

21 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Vaccinpass med öppen källkod

6 maj 2021

Öppen källkod kan bli nyckeln till Sveriges vaccinationsbevis som kommer ingå i tjänsten Gröna beviset. Nu hoppas DIGG att ett Hack for Sweden-event kan hjälpa till att hitta lösningar för en svensk e-legitimation.

Trump startar egen plattform

5 maj 2021

När Donald Trump kastades ut från Twitter och Facebook sades det att han skulle komma tillbaka med en egen sociala mediekanal. Nu lanseras From the Desk of Donald J Trump. I samma veva har Facebook beslutat att ex-presidenten inte får tillbaka sitt konto på plattformen.

Fertilitetsappar följer inte GDPR

5 maj 2021

Graviditetsappar delar information om kvinnornas hälsa och sexliv utan deras medgivande och nu efterlyser forskare från bland annat Umeå universitet en bättre hantering av datan i enlighet med GDPR.

Hemleverans av drönare hyllas

4 maj 2021

För första gången får drönare beröm när privatpersoner svarar på frågor om hur de upplever att leveransen har fungerat när varorna kommer hem till dem med hjälp av en drönare. Det visar en undersökning från USA.

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och säkerheten ska vara god ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.