Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Covidpass med blockkedja

Konsert 960640

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

När vi börjar öppna olika delar av vår ekonomi vill vi vara säkra på att individer som besöker event och sammankomster med många deltagare har testat sig negativt eller fått vaccin mot covid-19. Appen kommer att spela en avgörande roll i att ge information till exempelvis idrottsarenor om detta, så att vi på ett snabbare sätt kan närma oss ett nytt normalläge, säger Andrew Cuomo, New Yorks guvernör.

Appen kallas the Excelsior Pass och är byggt på IBM:s blockchain-baserade Digital Health Pass-applikation. Med verktyget får användaren, likt ett mobilt boardingkort på flygplatser, en QR-kod som scannas av för att bekräfta hälsostatus.

Hälsocertifikat för covid-19 är ett av de mest populära områdena för blockchain just nu. Blockkedjetekniken kan garantera att det är en vårdgivare som har utfärdat certifikatet och att det utfärdats till den specifika personen, att informationen alltså inte är kopierad. Detta anses vara en giltig referens.

The Excelsior Pass har pilottestats på arenorna Barclays Center under en basketmatch och Madison Square Garden under en hockeymatch. Resultaten från dessa tester kommer att användas för att utveckla användarupplevelsen innan appen skickas till App Store och Google Play.

Källa: Ledger insights, ZDnet

 

4 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.