Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Få koll på grillen

Grönsaker På Grillspett På Grill

Att grilla har blivit så populärt under pandemin att gemensamma grillplatser ofta är upptagna. Nu har några studenter vid Linnéuniversitetet skapat en app så att du på förhand kan se var det finns en ledig grill.

– Pandemin har nog också bidragit till att vi kom på den här idén, det är ju så många som umgås utomhus nu. I julas när jag skulle grilla med min farmor och farfar åkte vi till fem grillplatser innan vi hittade en ledig, säger Isak Carlsson, ingenjörsstudent vid Linnéuniversitetet.

Sensor kollar telefoner

Isak Carlsson har tillsammans med studentkompisarna Christoffer Eid och Olof Enström skapat appen Grillplatsify. Appen fungerar genom att en rörelsesensor placeras någonstans på grillplatsen. Om den känner av rörelse kollar den i nästa steg efter mobiltelefoner som har wifi, för att på så sätt säkerställa att det är människor och inte djur som är på plats. När båda dessa krav är uppfyllda markeras platsen som upptaget i appen.

Hittills är tre grillplatser i Kalmar utrustade med en sensor. Appen är just nu en prototyp, men ingenjörsstudenterna planerar att göra den tillgänglig för allmänheten inom kort, och både Kalmar och Nybro kommun har visat intresse.

– Det ju inte kul att packa korv, kol och tändvätska och komma till en grillplats som är upptagen. Vi hoppas få den färdigt så fort som möjligt, säger Christoffer Eid.

Källa: SVT

1 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.