Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Glasskoll på McD

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Mcbroken 29 oktober 2020 digit

Rosa Glasskulor Mot Turkos Bakgrund

– Jag gjorde det för skojs skull men folk reagerade med att det var det bästa som hänt på hela veckan, säger 24-årige mjukvaruutvecklaren Rashiq Zahid.

Glasskollaren McBroken

Efter ett frustrerat besök på ett McDonalds i Kreuzberg i Berlin, där Rashiq Zahid försökte beställa en McDonalds-glass dels från betalkiosken i restaurangen, dels från mobilen, men fick svaret att glassen inte var tillgänglig, började han titta igenom hur McDonalds-appen var uppbyggd.

Genom en baklängeskonstruktion, en så kallad reverse engineering, kunde han se hur den var uppbyggd och om det gick att utnyttja koden för att skapa en ny app som kunde informera om glassmaskinen på en restaurang var trasig.

Ett sant McDonalds-fan.

Rashiq Zahid skapade appen McBroken och när han ställde in den på att en gång i minuten kolla möjligheten att köpa glass på samtliga McDonalds i Tysklanden blev han misstagen för att vara en bot. Men efter att ha justerat till att göra en koll i halvtimmen gick det bättre.

Genom att besöka resaturanger som gav utslag i appen kunde Rashiq Zahid konstatera att allt fungerade och fick idén om en lansering i USA. Efter att McBroken varit uppe i 20 minuter hade appen 10 000 besökare.

– Jag körde allt på en server som kostar fem dollar i månaden, så det var dömt att krascha. Men nu är allt åtgärdat och det funkar perfekt, säger Rashiq Zahid.

Mcdonald's gillar

Det återstår att se hur McDonalds kommer att reagera på sikt, men några positiva signaler har redan skickats.

– Bara ett sant McDonalds-fan skulle gå så här långt för att hjälpa kunder att hitta vår utsökta glass, twittrade David Tovar, McDonalds VP of US Communications, när han fick reda på tjänsten.

Mcbroken

Mcbroken visar alla McDonalds i hela USA och om deras glassmaskin fungerar.

Källa: The Verge

Senaste nytt

Molnhype av corona

25 november 2020

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Spioner i dammsugaren

25 november 2020

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Golfa med 3D-print

24 november 2020

Cobra har tillsammans med HP tagit fram världens första 3D-printade golfklubba. Lanseringen sägs vara början på stora förändringar inom sporten.

Revision av RPA

24 november 2020

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Krav på distansjobb

23 november 2020

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Framtidens drönare

23 november 2020

I projektet Nordic Drone Initiative gå de nordiska länderna samman för att driva på utvecklingen av drönare. Det gäller både gods- och passagerartransporter och kan handla om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept.