Google AI-designar mikrochips på sex timmar

Google, Ai, Et Mikrochips På Ett Pekfinger

Ett mikrochips. Det är alltså ett liknande som Googles AI har designat.

Google har utvecklat en AI som kan designa ett mikrochips på bara sex timmar istället för månader som det tar för människor. Bolaget har därmed löst en utmaning som experter tacklat i 40 år.

– Vår RL-agent har genererat utsnitt för mikropchips på bara några få timmar, twittrade Anna Goldie, forskare på Google Brain och en av de som deltagit i utvecklingen.

Timmar istället för månader

RL står för reinforcement learning och är en sorts maskininlärningsvariant. Google-forskarna matade sin RL med 10 000 olika mikrochips-utsnitt. Och efter träningen lyckades en AI på bara sex timmar ta fram en design som optimerade hur de olika komponenterna var utplacerade, något som för människor ta flera månader.

Ett chips stort som en fingernagel innehåller bokstavligt talat miljarder med komponenter och anslutningar, och arbetet med att sätta den så kallade grunden, det vill säga att placera ut de största blocken på chipset, och sedan testa effektiviteten, kan ta flera veckor.

Inte minst för att det finns så många olika sätt som dessa makroblock kan placeras ut på. Google uppskattar att det kan röra sig om kombinationer som uppnår 1 följt av 2 500 nollor i antal.

Beröm av Facebook och Nature

– Väldigt bra jobbat av Google, med en RL-baserad djupinlärningsmodell som optimerar hur ett mikrochips kan byggas, twittrade Yann LeCun, chef för AI-forskning på Facebook, och gratulerade Google-forskarna för att ha klarat en 40 år gammal utmaning.

Chipsen har visat sig fungera så bra och på ett sätt sluts cirkeln när bolaget nu använder modellen för att designa chips som sedan kommer att kunna integreras i hårdvara som används för att förbättra olika sorters AI-applikationer.

– Det här är ett viktigt steg och kommer vara till oerhört stor hjälp för att snabba på tillverkningsprocessen av mikrochips, skriver den stora vetenskapstidskriften Nature om Googles framsteg.

Källa: ZDnet

15 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT