AI-roboten som skrattar och ler

Roboten Eva kan med hjälp av AI och ett 3D-printat ansikte visa glädje, rädsla och alla andra mänskliga ansiktsuttryck. Forskarna vid Columbia Engineering hoppas att mänskliga robotar ska öka förtroendet och samspelet mellan människor och robotar.

– Idéen för Eva föddes för några år sedan när mina studenter och jag började notera hur robotarna i vårt labb stirrade tillbaka på oss med plastiga, runda ögon. Samtidigt såg vi hur människor i olika sammanhang gjorde robotar personliga och gav dem namn och ibland kläder. Det fick oss att börja undra, att om ögon och kläder fungerar, varför inte göra en robot med ett väldigt uttrycksfullt ansikte, säger Hod Lipson, professor i ingenjörsmekanik och chef för Creative Machines Lab vid Columbia Engineering.

Fem år och sex känslor

Forskarna på Columbia Engineering har arbetat i fem år för att skapa den mjuka roboten Eva, som är upplärd att reagera och svara på ansiktsuttryck från människor som är nära henne.

De flesta robotar tillverkas av naturliga skäl av metall, men för att få ett ansikte som var rörligt behövdes ett mjukare material. Därför användes bland annat 3D-printat, mjukt material som skräddarsyddes för Evas Blue Man Group-liknande ansikte.

Efter att ha kopplat ihop alla delar kunde Eva med sin ansikte uttrycka de sex basala känslorna ilska, avsky, rädsla, glädje, vemod och överraskning, och ett antal variationer av dessa.

– Den största utmaningen med att skapa Eva var att designa ett system som var tillräckligt kompakt för att få plats i ett utrymme stort som en mänsklig skalle, men ändå ha funktionerna som gör att hon kan ha en bred palett av ansiktsuttryck, säger studenten Zanwar Faraj som varit med och utvecklat Eva.

Ai, Robot, 6 Bilder Av Det Blå Robotansiktet Som Tränar Grimaser

Roboten Eva med olika ansiktsutryck.

Djupinlärning

När själva mekaniken var på plats började arbetet med att träna Eva med djupinlärning, där roboten både skulle lära sig använda alla mekaniska muskler och göra detta på ett sätt som liknade människan i närheten.

För att klara av detta fick Eva bland annat träna på filminspelningar av sig själv för att få koll på vilka muskler som användes för att skapa en specifik grimas och också sitta tillsammans med människor som gjorde grimaser och träna på att härma dessa.

Forskarna hoppas att Eva ska bidra till utvecklingen av robotar som bättre återspeglar hur mänsklig kommunikation ser ut.

– Vår hjärna verkar svara bra på robotar som har någon sorts igenkänningsbar fysisk närvaro, säger Hod Lipson.

– Robotar inbäddas mer och mer i våra liv på olika sätt så att bygga förtroende mellan människa och robot blir bara viktigare och viktigare, säger Boyuan Chen, en av forskarna i projektet.

Källa: Scitechdaily

3 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Creative Machines Lab/Columbia Engineering

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng