Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Robot städar huvudstadens gator

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och den ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Den autonoma och elektriska städroboten är så pass tyst att den kan sopa gatorna på natten och därmed hindra trafiken så lite som möjligt, säger Antti Nikkanen, vd för Trombia Technologies som står bakom roboten.

Under pilottestet städar Free en väg och en cykelbana i stadsdelen Jätkäsaari i den finska huvudstaden.

Roboten sopar gatorna med en hastighet på en till sex kilometer i timmen. Free är utrustad med teknik så att den varken ska köra in i personer eller annat som den passerar, men under piloten ledsagas den av en operatör.

Staden Espoo testar också städroboten Free. Trombia planerar att börja sälja den på marknaden någon gång under nästa år.

Källa: Trombia, Feber

4 maj 2021 Uppdaterad 7 maj 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Trombia

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.