Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Google räddar jiddisch och sicilianska

Google Ai Woolaroo Översätter Objekt

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.

Språk som talas av ursprungsbefolkningar försvinner i rask takt världen över. För att motverka detta har Yugambeh Museum i Australien arbetat tillsammans med Google Arts and Culture och tagit fram Woolaroo, ett AI-baserat språkverktyg byggt på öppen källkod.

Verktyget använder maskinlärning och bildigenkänning för att i realtid översätta fotoobjekt till utrotningshotade språk. Om det finns flera objekt i ett foto kan användaren scrolla och välja vad som ska översättas.

Förutom att kunna översätta har Woolaroo även utformats för att uppmuntra individer som talar de utrotningshotade språken att bidra med nya ord och ljudinspelningar för att hjälpa till med uttal.

I dagsläget finns de tio språken yugambeh, sicilianska, jiddisch, kreol, grekiska från Kalabrien, māori, nawat, tamazight, yang zhuang och rapa nui, som talas på Påskön, i appen. Alla språk kan översättas till engelska, spanska och franska.

Du kan ladda ned appen Google Arts & Culture och öppna Woolaroo-verktyget därifrån. Appen finns på både IOS och Android. Det går också att hitta verktyget på g.co/woolaroo. 

Källa: ZDnet

10 maj 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Google

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.