Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Världen i 3D nu och då

Google Earth Timelapse

Google Earth gör en av sina största uppdateringar på många år och lägger till en helt ny dimension, nämligen tid. Med Timelapse går det att se hur planeten har förändrats från 1984 till idag.

Timelapse on Google Earth ska ge en tydligare bild av vår planet och en bild som inte bara visar upp klimatförändringar och problem, utan även visar upp lösningar och vackra naturfenomen som utvecklats under årtionden.

Timelapse-funktionen baseras på 24 miljoner satellitbilder som tagits under de senaste 37 åren. Användare kan söka efter valfri plats i världen och se hur landskapet förändrats över tid.

Google har också tagit fram 800 färdigproducerade timelapse-videor i 2D och 3D från olika delar av världen som går att ladda ned eller se på Youtube. 

Google planerar att fortsätta addera nya bilder till det här projektet varje år under det kommande decenniet. 

Källa: Google, Feber

19 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Google

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.