Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Gefle IF mot Allsvenskan med IoT och dataanalys

Gefle If Sebastian Sandlund

Sebastian Sandlund, lagkapten i Gefle IF:s herrlag.

Gefle IF:s herr och damlag spelar i Division 1 men har båda som mål att nå Allsvenskan fram till 2025. För att lyckas satsar man på molnlösningar och datainsamling för att utveckla den interna och externa kommunikationen, samt analysverktyg på planen för att utveckla spelare och spelet i sig. 

– Näringslivet har kommit längre än vad vi inom föreningslivet gjort gällande digitalisering, här finns mycket att jobba på och mycket att vinna, säger Malin Rogström, ordförande i Gefle IF.

Gefle IF Fotboll är den största idrottsorganisationen i Region Gävleborg med drygt 1 000 aktiva. Föreningens herr och damlag spelar numera i Division 1 men har båda som mål att nå Allsvenskan fram till 2025. För att nå dit ska it och digitalisering vara en motor i arbetet.

En start rent tekniskt har varit att få till system som pratar med varandra. Tidigare har Gefle haft ett system för exempelvis fakturahantering och ett annat för biljetthantering, men dessa har inte funkat ihop. Nu har föreningen tagit hjälp av en it-partner för att få ordning på alla verktyg, se över vad som är möjligt och vilken ordning man bör ta alla steg.

– Vi har stått där med system utan att riktigt kunna se digitala kartan. Sedan vi tog emot hjälp utifrån och numera kör molnbaserat med Microsoft så länkar de olika systemen mer ihop. Det blir också lättare att se vilka personer som behöver ha tillgång till vilka plattformar och vilken information för att kunna göra sitt jobb på bäst sätt, men det finns mycket förbättringsarbete kvar att göra.

– Dessutom ökar transparensen. Vi har till exempel lagt över styrelsens arbete i en Sharepoint-lösning och vissa saker kan vi även kommunicera ut till föreningen via Teams.

Datadriven kommunikation 

Men det digitala arbetet handlar också om det externa arbetet gentemot medlemmar, publik och partners. För att förstå dem bättre ska Gefle arbeta med att samla in och analysera data.

– Här finns en enorm potential som fotbollsbranschen som helhet är dålig på. Genom att arbeta mer datadrivet kan vi bland annat förbättra vår externa kommunikation och nå ut bredare, inte bara till de redan frälsta. Vi kan även rikta erbjudanden med olika typer av information som vi vet, baserat på data, att målgruppen vill ha.

Genom att få bättre koll på all information ser Gefle IF även stora möjligheter till att bli en mer hållbar förening. Utöver Allsvenskan 2025 är två mål att bli Sveriges mest klimatsmarta förening och att spela på en av Sveriges mest klimatsmarta arenor.

Malin Rogström

Malin Rogström, ordförande i Gefle IF.

– Genom att mäta och analysera all data kan vi exempelvis se över vår energiförbrukning på Gavlevallen, vår hemmaarena. Vi vet även via vår hållbarhetskartläggning att herrlagets resor är en stor miljöbov, vilket vi vill göra något åt. Men samlar vi aldrig in den här datan och inte visar hur personer kan bidra till minskningen blir det svårt att motivera dem att bättras.

– Klimatfrågan är ju en jätteutmaning framåt och fotbollen är unik på så sätt att det är den överlägset största sporten. Om fotbollen som bransch och Gefle IF som förening kan bidra till en grön omställning är mycket vunnet. Fotbollen når en otrolig bredd med olika religioner, bakgrund och social status, och om vi som bransch visar framfötterna kanske fler vill haka på.

Bättre feedback genom dataanalys

De kommande åren tror Malin Rogström att Gefle IF inte bara kommer bli smartare vid sidan av planen, utan även på densamma. Genom att analysera matcher och kunna ge konstruktiv feedback baserat på data så kan de sportsliga resultaten förbättras.

– Om vi kan säga ”Du har inte gjort ett enda maxlöp de två senaste matcherna, det ser jag på datan”, så blir feedbacken mycket mer specifik. Då tror jag att vi kan kvalitetssäkra och utveckla den sportsliga verksamheten mycket, både på ungdoms- och seniornivå.

Tror du att digitaliseringen har hjälpt er nå Allsvenskan 2025?

– Jag tror att vi når dit ännu tidigare. Det gör vi genom ökad match- och träningsanalys så att vi kan utveckla våra spelare och spelet i sig. Och med smarta digitala redskap kan vi skapa nya intäktsmöjligheter, bland annat genom att förbättra vår externa kommunikation.

8 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Nils Westberg, nilswestberg.se

Rekommenderad läsning

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

5 Män Med Olika Yrken

MS anpassar moln

1 mar 2021 digit

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

en stig i en björkskog.jpg

Bättre trafik i norr

21 apr 2020 digit

Segment routing ska få trafiken norr om Dalälven att ta smidigare vägar i fibernätet. Med den nya tekniken kan Norrsken bli bland de första i Norden att hantera sina kunders trafik effektivare och utnyttja kraften i näten på ett optimalt sätt.

stadgrejor-i-starka-farger.jpg
video

Region Gävleborg väljer plattor

28 nov 2018 it i vården

Med sex sjukhus och nästan 290 000 invånare har Region Gävleborg mycket att vinna på smarta lösningar som sparar tid och andra resurser. Nu utvärderas flera projekt med fokus på service och trygghet för patienter och personal.

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

23 aug 2018 digit

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter. Framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

permobil.png

Permobils smarta utveckling

18 dec 2017 digit

Stjärnfysikern Stephen Hawking var inte ensam om att uppskatta den svenskutvecklade eldrivna rullstolen. Det sker en konstant utveckling på det Timrå-baserade företaget och för att påskynda innovationstakten använder de Surface hub.