Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sandvikens hållbaraste kontor

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

– I våra nya lokaler kommer allt att genomsyras av hållbarhet. Från ekologiskt kaffe till miljövänlig färg på väggarna, säger Kenneth Sjöholm, Community Manager på Sandbacka Science Park i Sandviken.

Fokus på hållbarhet

Sandbacka Science Park i Sandviken drivs i kommunal regi sedan 1998. Just nu är fokus för Kenneth Sjöholm att inreda sex kontorsytor på Sandbacka Science Park med utrustning som är 100 procent hållbart eller återanvänt material. Kontorsytorna är särskilt avsedda för småföretag och startups som enkelt kan flytta in utan att behöva tänka på it-utrustning eller möbler.

Tar täten

Förhoppningen är att satsningen ska leda utvecklingen för andra science parker och liknande kontorshotell att på ett lönsamt sätt driva ett hållbart kontorslandskap. Enligt Kenneth Sjöholm kan till exempel återbruket av kontorsmöbler innebära en utsläppsbesparing av koldioxid på minst 20 procent, jämfört med om nya köpts in.

Allt kommer att genomsyras av hållbarhet.

– Vi har fått fantastiska reaktioner på detta pilotprojekt. Alla jag har varit i kontakt med i och utanför Sandbacka tycker att det ska bli väldigt intressant att följa denna resa mot ett hållbart kontorslandskap. När nu dessutom Microsoft etablerar sig i området med nya och stora datacenter växer regionen och då vill vi kunna erbjuda något som sticker ut och ligger i framkant. 

Samarbete Sandvik

Sandvik har sedan flera år tillbaka varit den största hyresgästen på Sandbacka Science Park och idén till ett hållbart kontorslandskap började när en avdelning på Sandvik beslutade att införa en aktivitetsbaserad arbetsplats som innebar att de behövde mindre möbler och utrustning.

Inspiration kom även från Sandviks ambitiösa hållbarhetsfokus med bland annat målet att minska koldioxidutsläppen med 50 procent de närmsta nio åren.

Sjöholm Proffe

Kenneth Sjöholm, Community Manager på Sandbacka Science Park i Sandviken.

– I min roll har jag ett hållbarhetsansvar och det var naturligt för mig att börja tänka på hur vi kunde möjliggöra ett kontorslandskap på ett hållbart sätt. När vi fick möjlighet att återanvända en del av Sandviks möbler och utrustning blev vi inspirerade av deras hållbarhetsmål och idéen om ett hållbart kontorslandskap tog sin början, säger Kenneth Sjöholm.

Bra och begagnat

I dagsläget fortsätter Kenneth Sjöholm och hans kollegor att jobba med att hantera utrustningen på bästa sätt och att hitta fler överenskommelser med andra företag för att fortsätta det hållbara arbetssättet med att återanvända möbler och utrustning.

– Som hyresgäst i det nya kontorslandskapet ska du kunna flytta in, koppla upp dig och uppleva att allt fungerar som om det vore nytt, utan problem samt att du bidrar till en hållbar miljö och ekonomi. Vi vill att man ska inspireras av den cirkulära affärsmodellen. Begagnat behöver inte betyda dålig utrustning, vi vill visa att det finns mycket återanvända möbler och utrustning som fungerar som nyinköpta produkter, säger Kenneth Sjöholm.

Science Park

Runt om i Sverige finns 62 så kallade science parker med närmare 5000 företag kopplade till sig. En science park, eller inkubator, fungerar som en hub för utveckling och innovation och har som mål att erbjuda kunskapsintensiva tillväxtföretag infrastruktur, nätverk och affärsutveckling.

Sandbacka Science Park i Sandviken, som funnits sedan 1998, är bara en av totalt två i hela landet som är i kommunal regi, i detta fall av Sandvikens kommun.

23 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Coopanställd Scannar Vara Med App

Coop scannar hållbarhet

15 apr 2021 digit

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

Motorsåg960640

Husqvarna delar verktyg

25 mar 2021 digit

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Axfood Matsvinn

Mindre svinn på Axfood

11 mar 2021 digit

Automatiserade varubeställningar och handdatorer som identifierar varor med kort datum har minskat matsvinnet från Axfoods butikskedjor till rekordsiffran 1,26 procent.

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.