Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Norrmejerier optimerar rutten

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

– Ruttoptimering är något vi har arbetat med under lång tid, eftersom vi kör ut färskvaror långa sträckor över hela Norrland. I grunden bygger ruttoptimering av transporter på befintlig data som läggs in i systemet tillsammans med kundkrav, begränsningar i fordon, vägnät med mera för att beräkna optimal körväg och smart nyttjande av lastbilar. Därefter används GPS-teknik för att följa upp och verifiera, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör Norrmejerier.

Från 5 till 150

Anna-Karin Karlsson uppskattar att Norrmejerier idag kör 10 procent färre mil med sina totalt 70 lastbilar tack vare satsningarna på ruttoptimering, tillsammans med satsningarna på kallad samdistribution. Norrmejerier började med samdistribution för snart 25 år sedan genom att erbjuda fem leverantörer att skicka sina varor med mejeriets lastbilar.

Idag samfraktar Norrmejerier färskvaror från ungefär 150 andra leverantörer. Stabil teknik som gör att Norrmejerier kan följa sina lastbilars positioner i realtid är en förutsättning för en bra ruttoptimering, men minst lika viktig är dialogen med de olika kunderna.

– Det kan handla om att vi måste vara hos en kund 30 minuter tidigare eller senare för att på riktigt tjäna in tid och mil.

En av utmaningarna med många olika färskvaror, alltifrån ägg till blommor, handlar om hur lastbilen lastas på ett effektivt sätt.

– Vi har till exempel mindre kollin, pallar, blomvagnar och mejerivagnar i bilarna. Genom studier av godsvolymerna har vi skapat relativt träffsäkra beräkningsmodeller som möjliggör volymberäkningar i teorin och som kan användas i praktiken, för att lasta bilarna så optimalt som möjligt. Med sensorer i bilarna får vi också löpande koll på rätt temperatur.

Annakarin Karlsson Proffe

Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör, Norrmejerier

It en förutsättning

Enligt Anna-Karin Karlsson är en bra it-infrastruktur en förutsättning för att lyckas med till exempel ruttoptimering.

– Det är lätt att glömma bort och ta för givet. Vi har en bra support och min bild är att personalen sällan behöver stressa upp sig för att it- och digitaliseringsbitarna inte fungerar.

Hur ser Norrmejeriers distribution ut om fem år?

– Då kör vi på 75 procent förnybart bränsle och har fortsatt att utveckla dialogen med våra kunder för både en bättre ruttoptimering och en effektivare lastning. Genom det är vår förhoppning att vi fortsätter att minska vår klimatbelastning med ett par procent per år.

Norrmejerier

Norrmejerier ägs av 410 mjölkgårdar i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Mejerierna ligger i Luleå, Umeå och i Burträsk där Västerbottensost tillverkas, och har cirka 1 800 kunder i hela Norrland. Välkända produkter som finns i hela landet är förstås Västerbottensost, men även till exempel Fjällfil och Verum Hälsoyoghurt

2 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Johan Gunséus

Rekommenderad läsning

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Coopanställd Scannar Vara Med App

Coop scannar hållbarhet

15 apr 2021 digit

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Motorsåg960640

Husqvarna delar verktyg

25 mar 2021 digit

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Axfood Matsvinn

Mindre svinn på Axfood

11 mar 2021 digit

Automatiserade varubeställningar och handdatorer som identifierar varor med kort datum har minskat matsvinnet från Axfoods butikskedjor till rekordsiffran 1,26 procent.

Massa Turkosa Batterier På Varandra

El för Volvo 2030

2 mar 2021 digit

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

Bitcoin som eltjuv

15 feb 2021 digit

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Grönsaker På Grillspett På Grill

Få koll på grillen

1 feb 2021 digit

Att grilla har blivit så populärt under pandemin att gemensamma grillplatser ofta är upptagna. Nu har några studenter vid Linnéuniversitetet skapat en app så att du på förhand kan se var det finns en ledig grill.