Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI skapar efterfrågestyrd kollektivtrafik

Buss I Södertälje

AI och molntjänster ska kunna förhindra trängsel i kollektivtrafiken och få fler att välja bort bilen. I ett pilotprojekt testas nu tekniken i Södertälje.

Det här är modern teknik som kan bidra till att lösa moderna problem som uppstått under det gångna året. Målet med pilotförsöket är att sätta en standard som fler delar av Sverige snart kan följa, säger Kristoffer Tamsons, SL:s styrelseordförande.

Covid-19 har påverkat kollektivtrafiken på så sätt att fler har arbetat hemifrån och av de som arbetat på jobbet har en ökad andel valt att ta sig dit med hjälp av bilen. SL räknar med att biljettförsäljningen framöver kommer minska med 10-20 procent, vilket är en trend som syns runtom i världen och går som stick i stäv med regeringens klimatmål för hållbart resande.

Nu har Microsoft satt igång ett pilotprojekt med den svenska startupen The Train Brain för att genom AI och molntjänster få fler att resa, sänka driftkostnaderna och motverka trängsel genom att anpassa trafiken efter efterfrågan.

I Södertälje testas nu tekniken genom att analysera GPS-positioner och data från kundräkningssystemen på bussar, och därigenom kan man med mönsterigenkänning göra prognoser på resande och på bussarnas ombordkapacitet.

Tekniken kan användas till att möta de nya behov som dykt upp som en konsekvens av pandemin förebygga trängsel ombord, få en mer kostnadseffektiv trafik samt en mer efterfrågestyrd trafik. Det här är den första helt självlärande AI-tekniken av sitt slag i världen. Den går att applicera på alla trafiksystem, buss eller tåg, i hela världen, säger Wilhelm Landerholm, grundare av The Train Brain.

Källa: Microsoft

7 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.