Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI i odlingen ger bättre basilika

Ai Forskning På Basilika På Örebro Universitet

Just nu frodas basilika i en robotbädd på Örebro universitet. För att maximera odlingen håller en AI på att lära sig vad varje enskild planta behöver för att bli så näringsrik och god som möjligt. 

Framtidens jordbruk är datoriserat och kombinerar kunskap från olika vetenskapsområden som biologi, sensorik och nutrition. Det kommer att forma en ny era av hållbar utveckling som fokuserar på hälsosammare och mer smakrika produkter och samtidigt minimera osäkerheten i processen, säger Ajay Arunachalam, forskare på Örebro universitet.

Sensorer övervakar varje planta för att få in värdefull data, denna data används sedan tillsammans med AI för att lista ut hur de ska odla för att optimera smak och näringsinnehåll på basilikan. Ajay Arunachalam får information från AI:n i realtid och kan göra förändringar för att få till den bästa skörden. 

– Tanken är att vi börjar småskaligt för att sedan överföra till stora odlingar när vi har tekniken på plats.

I dagsläget håller den artificiella intelligensen på att lära sig att identifiera och följa varje enskild planta. Maskininlärningen tar en viss tid och, enligt Ajay Arunachalam, är det viktigt att AI:n går att förklara och förstå.

Det får inte bara vara en svart låda utan det måste vara möjligt för människor att tolka informationen.

Labbanalys och smaktester

Utöver basilika odlar Ajay Arunachalam även pak choi. I nästa steg kommer växterna att analyseras i labb av kemiforskare och smaktestas av Restaurang- och hotellhögskolan.

Det gör att vi får information om hur plantan är uppbyggd som går att jämföra med dess smak, säger Ajay Arunachalam.

Källa: Örebro universitet

2 juni 2021 Uppdaterad 4 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.