Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Regionen RPA-spårar corona

Uppsala Rpa

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.

RPA hjälper till både när våra medborgare har testats positivt och negativt, säger Mikael Åman, verksamhetsarkitekt, Region Uppsala.

När en person testar sig för covid-19 i Region Uppsala får den omgående information att logga in på 1177, ifall det är så att testet visar sig vara positivt. Där möts personen bland annat av information, förhållningsregler och ett frågeformulär kring vilka kontakter den haft, vilka den bör höra av sig till, och så vidare.

Vårdpersonal tar del av svaren i formuläret och kontaktar invånaren per telefon för att komplettera smittspårningen. Informationen och frågeformulären till covidsmittade personer har läkarna tidigare fått lägga in manuellt i 1177, men det gör nu en RPA automatiskt.

Flera hundra testas positivt varje dag i regionen, och alla dessa behöver läkarna enligt lag ringa till för att ge diagnosbesked. Med RPA-lösningen gör vi så att de åtminstone slipper klippa och klistra in information och frågeformulär i Vårdguiden för varje enskild person, så att de kan fokusera på det de måste göra.

Tre veckor till drift

Det tog bara tre veckor från att Region Uppsala började testa RPA:n, till att man driftsatte den i december. Enligt Mikael Åman blir det inte några stora tidsbesparingar för varje smittad covidpatient, men i det här fallet gäller ordspråket många bäckar små gör en stor å.

Vi sparar in någon minut per person och hjälper läkarna i en tuff period. De arbetar sex till sju dagar i veckan och har massor att göra. Om vi kan få dem att effektivisera sitt arbete och slippa vissa repetitiva uppgifter är vi glada över det.

Hjälper även negativa

RPA hjälper även personer som visat sig vara negativa, alltså inte covidsmittade. De har tidigare inte fått någon information om att ett negativt provsvar finns, men här har automationen förändrat processen i regionen.

RPA:n gör automatiska utskick även till personer som är negativa, på så sätt får de snabbt information och slipper logga in på 1177 hela tiden för att se om ett resultat har kommit in. Vi höjer kvaliteten i vårt bemötande mot dessa så att de slipper gå runt och vara oroliga i onödan.

8 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Google, Kontoret, Tom Kontorsstol Framför Ett Skrivbord I Ett Hem

Google vill ha tillbaka medarbetarna

7 maj 2021 digit

Google-anställda bör vara på kontoret tre dagar i veckan, med start i september i år. Det skriver CEO Sundar Pichai i ett mejl till sina medarbetare. 

Vaccinpass Kivra

Vaccinpass i Kivra

27 apr 2021 digit

Personer som vaccineras mot covid-19 kommer att kunna få ett vaccinationsbevis i sin digitala brevlåda. Intyget som är specifikt för covid-19 har getts namnet Gröna beviset.

Distansskola 960640

Covid skapar nya skolbehov

27 apr 2021 digit

Pandemin har ökat skolans behov av beställarkompetens och det krävs mer digitala satsningar för att byta ut föråldrad teknik och minska det digitala gapet. Det visar en branschrapport från Swedish Edtech Industry. 

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Vgr Covid19

VGR säkrar på distans

23 apr 2021 säkerhet

För att säkra distansarbetare under pandemin använder Västragötalandsregionen en ny VPN-tjänst och en multifaktor-lösning. Andra viktiga pusselbitar är molnet, krypterade hårddiskar och en SIEM-plattform som loggar vad användare utsätts för. 

Digitalt Möte

Bättre möten utan video

7 apr 2021 digit

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

Vaccin 960640

WHO vaccinvarnar

30 mar 2021 säkerhet

Världshälsoorganisationen WHO varnar för förfalskade vaccin, vaccinintyg och negativa tester för covid-19. Det och mycket annat är just nu till salu på dark web.

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin.