Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mindre svinn på Axfood

Axfood Matsvinn

Automatiserade varubeställningar och handdatorer som identifierar varor med kort datum har minskat matsvinnet från Axfoods butikskedjor till rekordsiffran 1,26 procent.

– Vi arbetar ständigt med att utmana inarbetade rutiner för att ta oss vidare på vår hållbarhetsresa. För att minska matsvinnet ytterligare krävs både nytänkande och smarta digitala lösningar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Automatiserade beställningar av varor är ett exempel på hur digitalisering lyckats minska matsvinnet på Axfoods matkedjor Willys, Hemköp och Tempo. Dataanalys hjälper butikerna att beställa rätt mängd varor vid rätt tillfälle, vilket har undvikit både tomma hyllor och för stora beställningar.

Dessutom har handdatorer effektivt kunnat identifiera varor med kort datum att sälja ut till reducerat pris. Att sälja dessa varor samt frukt och grönt med hög mognadsgrad har spelat en stor roll i det minskade matspillet.

Samarbeten med välgörenhetsorganisationer som tar emot mat har också bidragit till det rekordlåga svinnet, genom donationer av runt 700 ton mat.

– Minskat matsvinn är ett av många exempel på när satsningar på hållbarhet leder till förbättrad lönsamhet samtidigt som det gynnar miljön, säger Åsa Domeij.

Axfood har som mål att matsvinnet endast ska uppgå till 0,86 av butikernas omsättning till 2025, vilket skulle innebära en halvering från när målet sattes 2015. Enligt Axfood är den största utmaningen framöver att ytterligare minska spillet från frukt och grönt, bröd och delikatessdiskar.

11 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.