Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

El för Volvo 2030

Massa Turkosa Batterier På Varandra

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Från hälften 2025 till allt 2030

Förra året lanserade Volvo XC40 Recharge som bolagets första helt eldrivna bil och presenterar i början av mars sin andra modell i 40-serien.

Volvo har sedan tidigare meddelat att man satsar på att minst halva försäljningen ska komma från eldrivna bilar till 2025, men tar alltså nu siktet mot att fem år senare, 2030, enbart sälja eldrivna bilar.

Bentley och Jaguar är andra bilmärken som också meddelat marknaden om att de ska överge fossila bränslen och bli helt elektrifierade. Bentley 2030 och Jaguar 2025.

– Jaguars beslut uppmuntrade oss till att vara lite modigare, säger Håkan Samuelsson.

Försäljning online

Dessutom är planen att merparten av försäljningen ska äga rum på Volvos egna plattformar online, vilket blir den enda platsen där konsumenter kan köpa de helt eldrivna bilarna. Allt samlas under namnet Care by Volvo.

– Vi är fast beslutna att bli en renodlad elbilstillverkare och det är en övergång som ska ske 2030. Det kommer att göra det möjligt för oss att möta våra kunders förväntningar och vara en del av lösningen när det gäller att bekämpa klimatförändringarna, säger Henrik Green, CTO, Volvo Cars.

Källa: Volvo Cars, The Guardian

2 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.