Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sensorer mot vattenplaning

Bil Vattenplaning

Ett nytt system med sensorer och mjukvara ska känna av ifall det är för mycket vatten på vägbanan och förhindra vattenplaning. Lösningen ska kunna höja bilens prestanda med upp till 35 procent.

När det finns risk för vattenplaning känner sensorer och mjukvaran i systemet av det och dessutom sprutar munstycken ut vatten framför framhjulen.

Vattenstrålarna hjälper alltså till med att få undan vattnet som är på vägbanan och som däcket har svårt att trycka undan.

Enligt Easyrain, som står bakom systemet, ska det förbättra bilens prestanda med 35 procent när den åker rakt fram och 30 procent i kurvor.

Lösningen heter Aquaplaining Intelligent System och det testas just nu tillsammans med Italdesign och Bosch, men när tekniken kan tas i bruk är inte fastställt.

Källa: Feber

22 februari 2021 Uppdaterad 26 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.