Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Smarta tech-däck

Bilar Ovanifrån

Från och med 2023 kommer alla Michelin-däck vara utrustade med RFID-chip. Tekniken ska öka säkerheten på vägarna och kan komma att bli viktig i utvecklingen av självkörande bilar.

– Vi arbetar målinriktat tillsammans med biltillverkare för att utveckla algoritmerna som konverterar data från RFID-chipet till personifierad information till bilisten bakom ratten om varje däcks tillstånd. RFID-tekniken gör det möjligt att identifiera varje enskilt däck, vilket betyder att när tekniken integreras som standard i våra personbilsdäck kommer bilisten i framtiden att få viktiga upplysningar inne i förarhytten om däcken på samma sätt som man idag får information om bränslemängd och utomhustemperatur, säger Michael Ewert, VP Global Sales OE, Michelin.

Det blir allt viktigare att en bil utrustas med rätt däck och att bilens system anpassas efter den aktuella utrustningen. Om man identifierar vilka däck som är monterade så kan bilens datorer anpassa köregenskaperna. Det kan även leda till nya tjänster, bland annat att kunna förutsäga däckens tillstånd.

Michelin utrustar därför alla personbilsdäck med RFID-chip, det vill säga Radio Frequency Identification, från och med 2023.

I år levererar bolaget 1,5 miljoner RFID-anslutna däck till bilindustrin. Michelin menar att tekniken kan bli viktig i utvecklingen av framtidens självkörande bilar, därför att när däcken blir anslutna till nätet kan de sammankopplas med bilens dator och aktiva säkerhetssystem.

– I den utsträckning som bilens dator kan kommunicera direkt med verkstaden, öppnar våra RFID-anslutna däck en helt ny värld. Det som sker är att man enkelt kan identifiera däcket och genom att följa körmönstret på bilen, så kan man via algoritmer förutsäga när det är dags att titta på däcken. Verkstaden kan proaktivt följa kundens däck och förbereda däckbyte vid nästa service eller verkstadsbesök, säger Anders Svensson, Senior Commercial Manager OE, Michelin Nordic.

Tekniken ska öka säkerheten på vägarna, på så sätt att antisladdsystem och andra säkerhetssystem kan anpassa sig till däckens exakta skick. När systemen hjälper till vid exempelvis nödbrömsningar så sker det utifrån däckens maximala egenskaper vid det tillfället, vilket ska öka kontrollen över bilen. På samma sätt lär precisionsinställningarna av säkerhets- och stödsystem bli viktigt i resan mot självkörande bilar.

Redan idag utrustar Michelin 90 procent av sina lastbilsdäck med RFID-chip, och till 2023 ska siffran vara 100 procent även här.

Källa: Michelin

15 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Digit Hub stödjer automation i Skåne

17 maj 2021

Flödesdata i Landskrona och automatiserade processer för möbeltillverkningsföretaget Vilax. Det är två digitaliseringsprojekt som nu får stöd av initiativet Digit Hub. Beslut om stöd till nya projekt fattas under hösten 2021 och verksamheter kan redan nu anmäla sitt intresse.

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.