Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Nutanix

En smartare it-nyhetssajt

Hypereffektiva Cevt

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

– Det är enkelt att sätta igång med Nutanix, och när det är väl är installerat snurrar det på direkt. Det var ingen övergångsfas utan redan från dag ett rullade det på bra, säger Fredrik Carlsson, Server & Storage Admin, på Cevt.

Läs mer i Voister Paper om Nutanix teknik och hur lösningen funkar på Cevt. 
 

Cevt är ett innovations- och utvecklingscenter inom Geely-koncernen med uppgift att jobba med teknikutveckling för framtidens mobilitetslösningar. Bolaget utvecklar bland annat tekniska innovationer till Geely Auto, Volvo Cars, Lotus och Lynk & Co.

På Cevt finns ett krav på effektiv och modern it, och nyligen investerade bolaget därför i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. För en tid sedan tog bolaget ett policybeslut att i utvalda projekt arbeta med virtuella skrivbord, VDI, vilket bland annat skulle förenkla för externa konsulter som inte har Cevt-datorer.

Cevt behöver kunna leverera lösningen på både Windows och Linux OS och dessutom med höga grafikkrav, vilket ställer höga krav.

– Det hade inte varit möjligt att leverera moderna och grafikkrävande plattformar via den lösningen vi hade tidigare och därför behövde vi uppdatera oss och det blev HCI-spåret och Nutanix.

100 procent mjukvara

Transformationen till Nutanix och hyperkonvergerat har fallit väl ut. Cevt började med att investera i ett kluster på tre noder som installerades med VMwares hypervisor, vSphere. Ganska omgående, på grund av coronakrisen, fick Cevt en policy att arbeta hemifrån och då utökades det till sex noder.

– De tre noderna från Nutanix gav direkt ett enormt lyft. Med Nutanix har vi fått väldigt korta inloggningstider och låg fördröjning. Att skapa statiska VDIs går nu på ett par sekunder, jämfört med tidigare någon minut gör en otrolig skillnad. Att spinna upp PVS-maskiner går också väldigt snabbt, så om man vill spara tid är Nutanix ett bra alternativ, säger Mattias Brandt, Product Owner Citrix på Cevt.

Nutanix är en av leverantörerna av hyperkonvergerat som är 100 procent mjukvarudefinierat och är oberoende av hårdvaruleverantör, vilket är något som Cevt uppskattar.

– Att Nutanix är kompatibelt med HPE:s hårdvara passade oss bra eftersom vi lätt kan återanvända hårdvaran som passar in i övriga servermiljön. Dessutom, om vi vill investera i fler noder är det flexibelt att bygga ut klustret. För att lägga till nya noder är det egentligen bara att trycka på en knapp, säger Fredrik Carlsson.

22 januari 2021 Uppdaterad 19 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Cevt

Rekommenderad läsning

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Massa Turkosa Batterier På Varandra

El för Volvo 2030

2 mar 2021 digit

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Buss Dalarna

Digital skolskjuts

27 jan 2021 digit

I mars öppnar e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Dalarna. Då ska vårdnadshavare till skolskjutsberättigade barn digitalt ansöka om skolskjuts, vilket bland annat ska sänka kostnader och miljöpåverkan.

Buss Göteborg

Gratis busstrafik

22 jan 2021 digit

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Båt 960640

Första 3D-båten

21 dec 2020 digit

Europas första 3D-printade båt har sjösatts i Göteborg. 3D-utskrift av båtar ska bland annat kunna öka designfriheten och sänka kostnaderna.

Tiger 960640

Data mot utrotning

18 dec 2020 digit

Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.orgs universitet.

Bilar Ovanifrån

Smarta tech-däck

15 dec 2020 digit

Från och med 2023 kommer alla Michelin-däck vara utrustade med RFID-chip. Tekniken ska öka säkerheten på vägarna och kan komma att bli viktig i utvecklingen av självkörande bilar.